FORBRUG, JURA, REGLER, HÅNDVÆRKSARBEJDE

Vigtig grænse på 400 timers håndværksarbejde

Flag 30-09-07 ~Et minuts læsning · 194 ord

En dansk privatperson skal være opmærksom på et var vigtige grænser, hvis vedkommende sætter sig for at klare ombygningen eller andet håndværksarbejde ved at hyre en eller flere polakker - eller personer fra Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Slovenien.

Boligejeren skal i visse tilfælde forsikre østarbejderne mod arbejdsskader, og det sker ved at tilmelde sig Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES). Forsikringen er dog ikke et krav, hvis arbejdet varer i mindre end 400 timer, eller hvis der er tale om en privat tjeneste.

Dertil kommer, at boligejeren ikke må kunne anses som håndværkernes arbejdsgiver, hvis vedkommende vil slippe for forsikringspligten. Jo mere husejeren instruerer, fører tilsyn og kontrollerer, desto større er sandsynligheden for, at han eller hun vil blive betragtet som håndværkernes arbejdsgiver. Omvendt: Desto mindre husejeren involverer sig i arbejdet, desto mindre vil den pågældende blive anset for at være arbejdsgiver.

Det trækker i retning af, at boligejeren IKKE skal forsikre østarbejderne, hvis der betales honorar pr. ydelse i stedet for løn, hvis ydelsen er leveret i henhold til en kontrakt, og hvis håndværkeren ikke står til rådighed ud over det, der er aftalt på forhånd, skriver advokat Lene Lange Gammelgaard i artiklen.

Skribentmail: