BOLIG, KØB, SALG

Dyre lejligheder rives væk i Oslo

Flag ARTIKEL 26-05-13 ~3 minutters læsning · 578 ord

Over 60.000 kr. per kvadratmeter eller lige så meget som 4,8 mio. kr. for 80 kvadratmeter.

Så skyhøj er den typiske pris på lejligheder i Frogner, der sammen med St. Hanshaugen er de nok mest eftertragtede bydele i Oslo i Norge. Men køberne står nærmest på nakken af hinanden ? trods de tårnhøje priser.

Det fortæller ejendomsmægler Henrik Andreas Berg fra Privatmeglerne i Oslo, der tilmed tror, at de gode tider forsætter et godt stykke tid endnu.

»Lejligheder i de bedste områder af Oslo sælges ganske hurtigt og har typisk en salgstid på bare 14 til 16 dage. Selv om priserne er høje, er der masser af købere. Vi har en meget lav rente og en meget høj beskæftigelse, som får folk til at føle sig økonomisk trygge,« siger Henrik Andreas Berg.

Der er tilmed en del eksempler på, at køberne byder hinanden over med både kvarte og halve millioner for at få handlen afsluttet så hurtigt som muligt.

Konstant stigning i 20 år

Boligpriserne i Norge er da også steget stort set konstant siden 1992, hvorfor mange arver store summer eller får hjælp til boligkøb af deres forældre.

»Samtidig bygges der mindre nyt, end der er behov for. Tilflytningen til Oslo er meget stor i disse år, men der bygges kun ganske få nye boliger,« siger Henrik Andreas Berg.

Chefanalytiker Erik Bruce fra Nordea i Oslo peger også på store lønstigninger på fire til fem pct. om året, en ultralav ledighed på tre pct. af arbejdsstyrken og så en lav rente, som de væsentligste årsager til de senere års prisfest på det norske boligmarked.

Særlig voldsom er udviklingen i Oslo og oliebyen Stavanger på den norske vestkyst. Men også hvis der ses på hele landet under ét, er der fuld tryk på alle kedler. Priserne er steget med over syv pct. i år som gennemsnit for hele Norge.

»Men det er ikke kun økonomiske forhold, der trækker priserne op. Der er også store forventninger til, at de senere års udvikling forsætter. De fleste tror ikke, at boligpriserne kan falde i Norge. Så der er nok ved at komme lidt af en boligboble,« siger Erik Bruce.

Hvad der kan udløse boblen og få priserne til at rasle ned, som det blev set i Danmark efter 2007, er Erik Bruce i tvivl om.

»For normalt er det stigende renter eller øget arbejdsløshed, der får boligpriserne til at falde. Men ingen af de ting er der udsigt til i Norge det første lange stykke tid. Så vi venter, at boligpriserne vil stige i både 2013 og 2014, men måske nok lidt mindre end i år.«

Dyrere boliglån i Norge

Renten hos Norges Bank er nede på 1,5 pct., hvilket er en del mere end herhjemme, hvor renten på udlån hos Danmarks Nationalbank er hele nede på 0,2 pct. Det er også lidt dyrere at have et boliglån i bankerne i Norge end herhjemme.

»Så typisk skal der lige for tiden betales 3,5 pct. i rente på et boliglån, der har en fuldstændig flydende rente, der kan ændre sig hver dag. Men det er meget mindre end tidligere og opfattes som lavt i Norge, også selv om renten på tilsvarende lån i Danmark er under én pct.,« siger Erik Bruce.

Norge har også som Danmark lån uden afdrag, men de er slet ikke udbredt på samme måde som herhjemme, og bankerne kræver, at man skal have 15 til 20 pct. til en udbetaling, før man kan få et boliglån i banken.

Mere info: http://www.business.dk/ejendom/dyre-lejligheder-rives-vaek-i-oslo