Der er mange rapporter om stigende lønninger og omkostninger i forbindelse med produktion i Kina. For nogle firmaer hedder løsningen at flytte til et andet land. Men for andre er løsningen at flytte mod vest i Kina. Bl.a. for Silkeborg Spåntag, som har valgt at etablere sig i metropolen Chongqing inde i landet.
Her er huslejen lavere. Det samme gælder skatten. Og så kan der skæres 1⁄3 af de lønudgifter, som firmaet ville skulle betale, hvis det etablerede sig ved den kinesiske østkyst. Sådan lyder i hvert fald erfaringen fra Fredy Christensen, der er general manager på virksomhedens afdeling i Chongqing.
Til gengæld er der mere tilbagestående mod vest i Kina, og det gør det mere besværligt at etablere sig i regionen. Man skal helst have en solid kapital i ryggen, lyder rådet fra Fredy Christensen, som også har prøvet at arbejde i Ningbo og Shanhai ude på kysten i et par år.
Pumpevirksomheden Grundfos har slået sig ned flere steder i Kina, og et af dem er Chongqing. Også her skal årsagen findes i de lave lønninger - og lave omkostninger i det hele taget. Men ikke udelukkende.
Vi vil gerne ligge der, hvor den økonomiske vækst i Kina er allerstørst. Og det er her, hvor den ligger på 20-30 pct., fortæller Sean Xie, der er general manager i den lokale afdeling af Grundfos.
KK Electronics er et tredje dansk firma, der har valgt at oprette en afdeling i Chongqing-området, fremgår det af artiklen.