VIRKSOMHED, ØKONOMI, LØN, ARBEJDSFORHOLD, VIRKSOMHEDSETABLERING

Lavere løn, lavere skat og lavere husleje

Flag 01-03-14 ~2 minutters læsning · 245 ord

Der er mange rapporter om stigende lønninger og omkostninger i forbindelse med produktion i Kina. For nogle firmaer hedder løsningen at flytte til et andet land. Men for andre er løsningen at flytte mod vest i Kina. Bl.a. for Silkeborg Spåntag, som har valgt at etablere sig i metropolen Chongqing inde i landet.

Her er huslejen lavere. Det samme gælder skatten. Og så kan der skæres 13 af de lønudgifter, som firmaet ville skulle betale, hvis det etablerede sig ved den kinesiske østkyst. Sådan lyder i hvert fald erfaringen fra Fredy Christensen, der er general manager på virksomhedens afdeling i Chongqing.

Til gengæld er der mere tilbagestående mod vest i Kina, og det gør det mere besværligt at etablere sig i regionen. Man skal helst have en solid kapital i ryggen, lyder rådet fra Fredy Christensen, som også har prøvet at arbejde i Ningbo og Shanhai ude på kysten i et par år.

Pumpevirksomheden Grundfos har slået sig ned flere steder i Kina, og et af dem er Chongqing. Også her skal årsagen findes i de lave lønninger - og lave omkostninger i det hele taget. Men ikke udelukkende.

Vi vil gerne ligge der, hvor den økonomiske vækst i Kina er allerstørst. Og det er her, hvor den ligger på 20-30 pct., fortæller Sean Xie, der er general manager i den lokale afdeling af Grundfos.

KK Electronics er et tredje dansk firma, der har valgt at oprette en afdeling i Chongqing-området, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: