FORBRUG, GENERELT, MILJØ

Hovedstad er sunket op til 79 cm på 8 år

Flag 20-08-16 ~Et minuts læsning · 197 ord

Beijing udmærker sig ikke blot ved at være en af de byer i verden, der er hårdest plaget af smog og trafikpropper. Den synker også i et faretruende tempo. Gps-informationer og satellitfotos afslører således, at visse områder af byen er sunket helt op til 79 cm fra 2003 til 2011.

Værst er sænkningen i bydelen Chaoyang, som tæller 3,5 mio. indbyggere fordelt på 475 kvadratkilometer. Dens niveau falder med op til 11 cm om året. Men andre distrikter i byen synker næsten lige så hurtigt.

Årsagen er, at hele det nordlige Kina, og især hovedstaden, lider under stor mangel på vand. Det har ført til en voldsom rovdrift på grundvandet, der pumpes op i hastigere og hastigere tempo. Resultatet er, at vandressourcerne ikke kan nå at gendannes, og derfor synker millionbyen ned i det tomrum, som det oppumpede grundvand efterlader.

Som modtræk er der planer om at nedlægge hundredvis af vandpumper i Beijing. Samtidig er der postet DKK 200 mia. i et 1000 km langt kanalsystem, der p.t. overfører 1 mia. kubikmeter vand om året fra det sydlige Kina til hovedstaden. Forskerne tør dog ifølge artiklen ikke sige, om indgrebene er nok til at stoppe hovedstadens nedtur.

Skribentmail: