Det er svært ikke at lege med tanken om at få foden under eget bord, når man besøger Kap Verde, hvor Star Tour siden efteråret har fløjet solhungrende danskere ned til daseferie påøerne ud for Vestafrikas kyst.
Her skinner Solen fra morgen til aften gennem hele den danske vinter, der er masser af plads på de brede strande, og en grillet, friskfanget tunbøf kan fås for en halvtredser. Inklusiv en fabelagtig udsigt over Atlanterhavet.
Kap Verde består af ni beboede øer plus et par ubeboede, men eftersom den tidligere portugisiske kolonis internationale lufthavn ligger påøen Sal, er det her, at turismen er størst. De første turister på Sal ankom med et surfbræt under armen. For stabil vind kombineret med Atlanterhavets store bølger giver optimale muligheder for både at vind- og kitesurfe.
Sal tiltrækker stadig mange surfere lige fra verdensberømte proffer og til nybegyndere, der skal på surfkursus, men italienske charterturister er i overtal. Det er ligeledes især italienske ejendomsselskaber, der lokker turisterne med løfter om store værdistigninger til dem, der tør være blandt de første til at investere i egen lejlighed påøen.
Men også engelske og irske investeringsselskaber har etableret sig på Sal, hvor der bl.a. ligger en stor irsk pub, og hvor en række restauranter er ejet af irere.
I de farvestrålende prospekter tilbydes lejligheder fra omkring 400.000 kr. for en et-værelses til fire mio. kr. for en villa med fem soveværelser, stor have og egen pool.
Hvor man end går i byen Santa Maria på sydspidsen af Sal, hvor turismen er koncentreret, bygges der. Men aktiviteten er ikke voldsom på alle de byggepladser, der skal blive til lejlighedskomplekser mellem de lokale beboeres små farvestrålende fiskerhuse.
Det skyldes bl.a., at der er voldsomt pres fra rejsearrangørerne for at skaffe flere sengepladser til øens charterturister.
»Der er stor mangel på værelser og ferielejligheder. Så de kommer først,« siger salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour, der foreløbig er det eneste danske charterselskab med rejser til Kap Verde.
Hverken Stig Elling eller Star Tours lokale repræsentant påøen kender til danskere, der har investeret i en ferielejlighed.
Selv ville han se tiden lidt an.
»Det er et meget ungt rejsemål, så jeg ville nok lade vente lidt og se, hvordan det hele arter sig,« siger Stig Elling.
Men ejendomsfirmaerne slår netop på, at man ved at være de første kan komme ind på markedet til en favorabel pris, der ikke kan andet end stige. Hvis man altså skal tro firmaernes salgsmateriale, der slår på Kap Verdes klima, den stabile politiske situation og landets potentiale som turistland. Og går man ind i en af de mange ejendomsmæglerbutikker på hovedgaden i Santa Maria, er det også, hvad man hører.
Men man skal ikke have været mange dage påøen, før man spørger sig selv, hvor vand til alle de tilstrømmende udlændinge skal komme fra. Der falder i gennemsnit kun 72 mm regn om året på den ørkenlignende ø mod 525 mm i Danmark, og drikke- og husholdningsvand er afsaltet havvand. En sparsom ressource man på hotellerne opfordres til at spare på. Lokalbefolkningen har slet ikke indlagt vand, men må stå i kø hver dag for at få fyldt deres dunke op, når tankbilen med vand kommer.
Afdelingsdirektør i Danske Bank, Karsten Beltoft, der rådgiver bankens kunder om køb af bolig i udlandet, kender ikke forholdene på Kap Verde. Men han kan godt forstå, at danskere på ferie kan føle sig fristet til at købe egen bolig på det eksotiske feriemål.
»Kap Verde lyder som Tyrkiet om igen. Her var der i starten lidt guldgraverstemning over boligmarkedet, og de første købere gjorde en god forretning, inden der kom for mange plattenslagere på banen. Der er hele tiden et spil i gang om at finde nye steder. Og er man blandt de første i et område, der bliver populært, kan man både få en bolig i første række ud mod vandet og slippe med at betale en rimelig pris,« siger Karsten Beltoft.
Han kan ikke forestille sig, at noget dansk pengeinstitut - i hvert fald ikke Danske Bank - vil være tilfreds med at få stillet sikkerhed for pengene i boligen på Kap Verde.
»Så hvis man beslutter sig til at købe, skal man enten have pengene selv eller kunne stille sikkerhed i Danmark,« siger han.
Men den største udfordring er ifølge Karsten Beltoft at finde ud af juraen i forbindelse med bolighandlen.
»Man kan jo godt få gode reklamefolk til at lave nogle flotte brochurer og tegninger af den bolig, som vil stå færdig om to år. Men hvad nu, hvis det ikke bliver helt, som man har forestillet sig, hvad gør man så? Derfor skal man have fat i en advokat, som kender forholdene i landet,« siger han.
Han råder også til, at man finder en etableret bygherre, som kan vise noget eksisterende byggeri frem. Og man dermed kan forvisse sig om, at vedkommende rent faktisk er i stand til at få noget bygget og kan overholde en kontrakt.
Sidst, men ikke mindst, vil han fraråde at købe en feriebolig - ligegyldigt hvor - uden at have været på stedet selv.
»Alt kan tage sig flot ud på en computertegning. Men man er nødt til at være der og tjekke, hvordan lejligheden ligger i forhold til sol og skygge, hvad der ligger ved siden af bebyggelsen og i det hele taget fornemme, hvordan området er,« siger Karsten Beltoft.
Den engelske avis The Sunday Times advarede for nylig mod at lade sig forblænde af løfterne om afkastmuligheder ved at investere i Kap Verde, der på rekordtid er ved at forvandle sig fra et af verdens fattigste lande til et turistparadis. Med alt hvad det kan medføre af voksende sociale forskelle i lokalbefolkningen og nedslidning af naturen.
Mange englændere har købt lejligheder som investering udelukkende ved at studere udbydernes hjemmesider. Eller de har været på besigtigelsestur en enkelt weekend. Og de har ikke altid fået, hvad de troede, de købte, skriver avisen.
F.eks. har nogen købt i den tro, at deres kommende lejlighed havde havudsigt, men har senere fundet ud af, at det ikke passede. For andre har det været en kedelig opdagelse at finde ud af, at de har købt til en højere pris end andre i samme kompleks. Eller at byggeriet har trukket ud og afleveringsdatoen overskredet.
En engelsk tidligere finansreporter har lavet sin egen hjemmeside om at købe fast ejendom i landet. Ifølge The Sunday Times fordi han var bekymret for manglen på gennemsigtighed påøernes ejendomsmarked.
På hjemmesiden kan folk, der allerede har købt fast ejendom i landet, og potentielle købere udveksle erfaringer. Desuden har hjemmesiden masser af informationer om alt fra kriminalitet til gode råd om, hvad man skal tjekke, hvis man overvejer at købe.