OFFENTLIG, ADMINISTRATION, PRAKTISK, HOSPITALER, KORRUPTION

Bruger DKK 10.000 om året på bestikkelse

Flag 03-04-10 ~2 minutters læsning · 319 ord

En græker bruger i gennemsnit EUR 1355 - eller rundt regnet DKK 10.000 - om året på bestikkelse. Det viser en undersøgelse, som den græske afdeling af organisationen Transparency International har lavet.

Organisationen spurgte 6122 repræsentativt udvalgte grækere, og korruptionen er så stor en del af hverdagen, at 13,4 pct. af de adspurgte krævede bestikkelse af dem, der stillede dem spørgsmålene.

Korruptionen er så udbredt i det land, der ellers regnes for den vestlige kulturs vugge, at landet nu er det mest korrupte i Vesteuropa. INden for EU overgås den græske korruption kun af den, der praktiseres i Bulgarien og Rumænien.

Bestikkelse er blandt andet meget udbredt hos lægen. Hvis lægen vurderer, at du skal opereres, skal du som udgangspunkt regne med at komme til at stå på en alenlang venteliste. Men lægen vil ofte tilbyde at trække i nogle tråde, hvis du er «interesseret». Interessen vises her ved at stikke lægen den typiske kuvert - også kaldet en fakelakia - med nogle hundrede euro. Herefter havner du i stedet øverst på ventelisten hos den dygtigste kirurg.

Korruptionen i lægeverdenen fremgår også af, at halvdelen af lægerne i Athens fasionable Kolonaki-kvarter i gennemsnit kun tjener EUR 10.000 om året. Det er i hvert fald den indtægt, de opgiver til skattevæsenet. Denne indtægt er kun lige netop EUR 1000 højere end den græske mindsteløn.

Byggetilladelser er en anden boltreplads for bestikkelse i Grækenland. Her kan du komme ud for, at byggesagsbehandleren kan hjælpe dig med en dispensation, hvis du f.eks. er kommet til at overskride den tilladte bebyggelsesgrad. Ingen gælder embedsmandens hjælpsomhed kun, hvis du er «interesseret»…

Grækenland er så gennemkorrupt, at det er svært at forstå for en person fra et civiliseret samfund. Korruptionen er slået igennem i løbet af et par generationer, og det vil formentlig tage lige så lang tid at komme den til livs, lyder vurderingen ifølge artiklen fra Costas Bakouris fra Transparence International i Grækenland.

Skribentmail: