PENSION, OPSPARING, SKATTER, AFGIFTER, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE, FORMUESKAT

Skal betale social- og formueskat oven i dansk skat

Flag 18-10-07 ~Et minuts læsning · 212 ord

Hvis aftalen om dobbeltbeskatning mellem Danmark og Frankrig opsiges, sådan som skatteminister Kristian Jensen har til hensigt, vil det blive dyrere for danske pensionister at flytte til Frankrig end at blive boende i Danmark. Altså lige modsat det, som har været situationen i mange år.

Årsagen er, at de danskepensionister i Frankrig uden en dobbeltbeskatningsaftale skal betale fuld skat til Danmark, men de skal samtidig betale socialskatter og formueskat til Frankrig. Hvis de er under 65 år, skal de også tegne en sygesikring i Frankrig.

Formueskatten er på op til 2,5 pct., mens socialskatten lyder på 11 pct. af avancer, udbytter og renter, oplyser skatterådgiver Hans Birkholm fra Inwema. Alene formueskatten til Frankrig løber op i ca. 50.000 DKK om året for en dansk pensionist med en nettoformue inkl. bolig på 13 mio. DKK, har skatterådgiveren regnet sig frem til.

Det sammen med en sygesikring på 40.000 - 60.000 DKK for et ægtepar gør, at det ikke længere er tillokkende for danske pensionister at flytte til Frankrig. Så er det bedre at nøjes med en feriebolig i Frankrig og blive boende i Danmark mindst 180 dage om året. Derved slipper danskerne for de franske socialskatter og den franske formueskat. Hvis de franske myndigheder ellers vil acceptere det, påpeger Hans Birkholm i artiklen.

Skribentmail: