Der er gyldne muligheder for solide langsigtede afkast, og der er brodne kar med tvivlsomme projekter. Som enhver anden investering handler investeringer i ejendomsanparter om at holde øjne og ører åbne, og der er nok at holde øje med.
Skattepartner i KPMG, Ursula Riis, der rådgiver danskere om investeringer i anparter, understreger, at det er afgørende at sætte sig grundigt ind i alle forhold om en ejendom, før man sætter penge i et projekt.
Prisudvikling
»Man bør studere prospekterne grundigt og se på de forudsætninger, der er lagt ind. Man bør bl.a. se på, om der er solide lejere, samt hvor lang tid lejekontrakterne løber. Det nytter jo ikke at have en ustabil udlejer, der måske ikke kan betale halvvejs inde i forløbet,« siger Ursula Riis.
Derudover må man bl.a. se på forudsætningerne for ejendommens prisudvikling. Ursula Riis henviser til, at de forventede årlige afkast, som prospekterne beskriver, dækker over bestemte forudsætninger for, hvor meget ejendommen stiger i værdi.
»Man må afgøre, om man tror på den værditilvækst, der er lagt ind i prospektet. Det handler f.eks. om at overveje, hvorvidt ejendommen ligger i et attraktivt område med gode fremtidsudsigter,« siger Ursula Riis.
Hun understreger, at man aldrig bør investere alene for at få et skattefradrag. Ursula Riis henviser til, at de fleste afskrivninger trods alt bliver beskattet, når man senere sælger sin anpart.
»Men man udskyder beskatningen, og den samme beskatning i kroner og øre om 10 eller 20 år, er attraktiv, da inflation udhuler en del af beskatningen. Derudover er skattereglerne indrettet, så det kun er 90 procent af afskrivningerne, der bliver genbeskattet, når man sælger ejendommen,« siger Ursula Riis.