VIRKSOMHED, SKATTER, AFGIFTER, KORRUPTION

Skattefolk krævede DKK 2 mio. - gik med DKK 20.000

Flag 26-02-14 ~2 minutters læsning · 233 ord

Korruption er nærmest en del af hverdagen i Ukraine, og den kommer også tæt på de cirka 150 danske firmaer, som findes i det uroplagede Ukraine.

En af dem er Simon Kaastrup-Olsen, der er medejer af firmaet How Far Games i hovedstaden Kiev. Hans far bor også i landet, hvor han har drevet to landbrug. For et halvt år siden fik faren besøg af skattemyndighederne, som forlangte en betaling på næsten DKK 2 mio. Men de gik igen, da de havde fået knap DKK 20.000, fortæller danskeren.

Per Chr. Lund, selvstændig konsulent i Kiev, kan berette om et endnu barskere besøg af myndighedspersoner. Det oplevede en byggemarkedskæde i byen, som fik besøg af skattefolk, der var ude efter mere end penge. De ville have nøglen til forretningen, og fik de ikke det, ville de lukke den. Samtidig var skattemedarbejderne mødt bevæbnede op - for ligesom at at understrege alvoren i deres budskab. Det samme er i øvrigt overgået et juice-firma i Odessa og en af de største konfektionsfabrikker i landet, fortæller den danske konsulent.

Beretningerne kommer ikke bag på Merete Juhl, der er ambassadør på den danske ambassade i Kiev. Hun kan i stedet tilføje, at korruptionen rækker helt ind i retssystemet, hvor det ikke altid gælder om at HAVE ret. Sommetider gælder det om at FÅ ret, og det får den part, som har de mest magtfulde kontakter, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: