KULTUR, FRITID, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Filmfestival aflyst efter protester mod censur

Flag 26-04-15 ~Et minuts læsning · 172 ord

Istanbul Film Festival skulle have fundet sted tidligere på måneden, men festivalen blev aflyst efter en lang række protester fra deltagerne over censur.

Baggrunden er, at de tyrkiske myndigheder havde fjernet filmen «Bakur» fra programmet. Det er en dokumentarfilm om det forbudte tyrkiske arbejerparti PKK. Forklaringen lød, at filmen ikke havde opnået de nødvendige licenser. Men det blev ikke godtaget af over 100 filmfolk, der skrev under på en protest, hvor de henviste til, at mange andre film havde fået lov at deltage på festivalen uden licens.

Derefter valgte arrangørerne at aflyse festivalen, som ellers hører til de etablerede af slagsen - og internationalt anerkendt. Aflysningen er kulminationen på 5 års udvikling, hvor det ifølge artiklen er blevet sværere og sværere for arrangørerne at gennemføre festivalen, mener Christian Juhl-Lemche, der er festivalkonsulent i Det Danske Film Institut (DFI).

Den aflyste festival er det seneste udslag af, at de tyrkiske myndigheder med præsident Erdogan og hans AKP-parti lægger mere og mere pres på det tyrkiske kulturliv, mener TV2s korrespondent i Tyrkiet, Pola Rojan.

Skribentmail: