BOLIG, KØB, SALG, FERIEBOLIGER, HELÅRSBOLIGER, KÆLEDYR, LEJLIGHEDER, SKØDER

Svar på spørgsmål vedrørende skat ved fortjeneste og vedrørende værdien på skødet

Flag 04-05-07 ~3 minutters læsning · 577 ord

Hej Murat Esiyok

Jeg håber du kan hjælpe mig med et par spørgsmål.

Ved i hvordan skatteregler er i Tyrkiet og Danmark ved salg af lejlighed i Tyrkiet?

Jeg har lige fået mit TAPU fra min mægler (Type «Kat mülkiyeti»). Jeg har hele tiden sagt at der skulle stå det beløb vi har betalt.

Nu står der et latterligt lille beløb i.f.t. hvad vi har betalt.

1) Hun siger at det er noget skødekontoret bestemmer og det har hun ingen indflydelse på.

2) Hun siger at skødekontoret ikke vil acceptere en så høj pris på TAPU som vi har betalt. Det er fordi at ellers kan tyrkerne ikke være med.

Det argument forstår jeg bare ikke.

Jeg er bange for hvad jeg skal betale i skat i Tyrkiet og Danmark pga. f.eks. fortjeneste hvis jeg sælger.

3) Hun siger at man ikke skal betale skat af den første bolig man sælger.

Er det rigtigt hvad hun siger?

Kan man evt. bede om at få ændret værdien på sit TAPU på skødekontoret?

Med håb om at du vil afse tid til at svare.

Med venlig hilsen

Torben Duus.

Hej Torben,

Nedenstående er mine svar til dine spørgsmål.

1) Det er ikke noget skødekontoret bestemmer. Det er det mindste beløb der MÅ stå på skødet og det er et beløb som man kan få oplyst oppe hos kommunen. Når der skal ske et ejerskifte ringer man til kommene, oplyser matrikel nummer (ø og parcel nr) og spørger hvad den offentlige ejendomsvurdering er. Dette beløb oplyser man så til skødekontoret som så skriver det på skødet. Skriver man et mindre beløb end det man får oplyst fra kommunen får man en bøde. Dette beløb kan sagtens være meget mere end det man får oplyst fra kommunen dog skal du være opmærksom på at jo højere beløbet er jo mere bliver handelsafgiften samt ejendomsskatten.

2) Som sagt passer dette ikke. Skødekontoret har ingen indflydelse på dette. Det er dog rigtigt at det kan forvolde skattemæssige problemer for andre i det kompleks du har købt hvis der er alt for meget forskel på beløbene. Skattevæsenet vil bede om en redegørelse fra jer hvis der er alt for stor forskel på beløbene på 2 lejligheder der er nogenlunde ens med samme beliggenhed. De vil gerne vide hvorfor den ene ”koster” 10 kr og den anden ”koster” 20 kr hvis du forstår hvad jeg mener.

3) Der er nogle specifikke regler hvad angår beskatning af gevinsten på en bolig i Tyrkiet. Hvis du sælger din lejlighed indenfor de første 4 år vil du blive beskattet af gevinsten efter de tyrkiske skatteregler. Det er den offentlige gevinst du vil blive beskattet af, altså differencen imellem det beløb som står på dit skøde og det beløb som kommer til at stå på det skøde som bliver tinglyst til den køber du sælger til. Da boliger i Tyrkiet ikke er delt op som helårsbolig eller sommerhus er det underordnet om du bruger den hele året eller som feriebolig. Beskatningsprocenten er således:

Fortjeneste op til 7.000 YTL = 15 %

Fortjeneste 7.000 - 18.000 YTL = 20 %

Fortjeneste 18.000 – 40.000 YTL = 27 %

Fortjeneste 40.000 og mere = 35 %

Ja, det er muligt at få ændret værdien på skødet men som sagt kan det få konsekvenser både for dig og dine tyrkiske naboer med bøde til følge.

Har du andre spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Murat Esiyok

Nirvana Danemlak Boliger A.S.

Skribentmail: