BOLIG, SKATTER, AFGIFTER, BUREAUKRATI, LEDELSE, LEJLIGHEDER, NYBYGGERI, OVERSÆTTELSE, RÅDGIVNING, SKØDER

KAT IRTIFAKI kontra KAT MÜLKIYETI

Flag 21-05-09 ~3 minutters læsning · 627 ord

I Tyrkiet er der et par trin vedrørende godkendelse af nybyggerier. Trin 1 er at byggefirmaet ansøger og får en byggetilladelse fra kommunen. Når byggefirmaet har bygget færdig skal byggeriet godkendes af kommunen. Med andre ord skal kommunen kontrollere at byggefimaet nu har bygget efter den byggetilladelse som kommunen har givet. Denne godkendelse hedder GENEL ISKAN. Kommunen kræver først og fremmest en godkendelse fra 16 forskellige myndigheder, herunder brandvæsen, civilforsvaret, elværk, vandværk, telekommunikationsstyrelsen o.s.v. Når byggefirmaet har hentet alle disse godkendelser og har betalt alle forsikringspremier, skatter og afgifter med mere godkender kommunen byggeriet, godt og vel hvis den er bygget i overenstemmelse med byggetilladelsen. Denne godkendelse er byggeherren forpligtet til at få udarbejdet og under normale omstændigheder kan man IKKE få el og vand værket til at forsyne lejlighederne med el og vand uden denne GENEL ISKAN.

Derefter kommer trin 2. En godkendelse man kalder for FERDI ISKAN også kaldt YAPI KULLANMA IZIN BELGESI.

Direkte oversat FERDI iskan = INDIVIDUEL iskan.

Direkte oversat GENEL iskan = GENEREL iskan.

ISKAN = GODKENDELSE

Hvis andet ikke er aftalt plejer det at være den enkelte ejer selv der står for FERDI ISKAN.

Når alle lejlighederne i en bygning så har fået udarbejdet FERDI ISKAN bliver skøderne så omregistreret til at være KAT IRTIFAKI skøder til KAT MÜLKIYETI skøder. Jeg kan forestille mig at man som dansker må være lidt forvirret med alle disse tyrkiske udtryk som ikke har nogen direkte danske oversættelser. Når man så ikke kender det tyrkiske system så er det forståeligt at man kan blive lidt forvirret.

Indtil for nylig var der ingen kontrolmekanisme med hensyn til hverken GENEL ISKAN og FERDI ISKAN. Det vil sige byggeherren gad ikke at få lavet GENEL ISKAN og ejerne/beboerne gad ikke at få lavet FERDI ISKAN da begge er forbundet med udgifter. For at tvinge byggeherren til at få GENEL ISKAN som er den mest omkostningsfulde gav regeringen el og vandværkerne direkte ordre til IKKE at tilslutte el og vand så frem man ikke kunne fremvise et GENEL ISKAN. Dette resulterede i at GENEL ISKAN problemet med byggefirmaerne stort set blev løst. Nu har myndighederne nu oplyst at alle ejere/beboere skal have lavet FERDI ISKAN ultimo november 2009, ellers ryger der en bøde på ca. 1000 TL. Da alle lejligheder skal have en FERDI ISKAN før man overhovedet kan få lavet sit KAT IRTIFAKI skøde om til et KAT MÜLKIYETI skøde skal man som det første finde ud af om man har en FERDI ISKAN (YAPI KULLANMA IZIN BELGESI). Har man dette, skal man henvende sig til sin ejerforening som normalt tager sig af resten af proceduren. Udgiften for at få en FERDI ISKAN er anslået 500-600 TL. Af dokumenter kræves der:

  • Kopi af pas.

  • Kopi af skøde.

  • Kopi af GENEL ISKAN.

Udgiften til at få lavet KAT IRTIFAKI skødet om til KAT MÜLKIYETI skøde er anslået 150 TL. Af dokumenter kræves der:

  • Kopi af skøde (KAT IRTIFAKI skøde).

  • En gyldig jordskælvsforsikring (DASK).

  • En opdateret ejendomsvurdering fra kommunen.

Problemet ligger i at man samlet (hele blokken eller komplekset) skal henvende sig for at få det nye KAT MÜLKIYETI skøde. Hvad nu hvis alle i komplekset har fået FERDI ISKAN med mere og er klar, men så er der en eller to som man ikke kan få fat i fordi manden bor i langbortistan og intet aner om disse ændringer? Man kan aflevere sine papirer til ejerfoeningen mod en underskrift eller sende sine papirer direkte fra notaren, så er man som sådan sikret imod at betale bøde. Man skal dog her være opmærksom på at ejerforeningen er officiel. D.v.s. oprettet igennem notaren og ikke en hjemmelavet ejerforening uden nogen former for registrering nogen steder. Dette er nemlig tilfælde i mange «ejerforeninger».

Med Venlig Hilsen

Murat Esiyok

Nirvana Danemlak Boliger

www.danemlak.dk

Skribentmail: