GENERELLE, FORHOLD, GENERELT, BILER, BÅDE, GRUNDE, JORD, VILLAER

Mit hjerte græder for Phuket

Flag 01-03-09 ~7 minutters læsning · 1302 ord

Jeg er lige vendt tilbage til Sichon, efter 3 dages ferie i Phuket.

Nu græder mit hjerte!

Hvad er der blevet af det gode, gamle, smukke og fantastiske Phuket som jeg oplevede første gang jeg overhovedet besøgte Thailand i 1997??

OK…jeg ved da godt at tingene forandrer sig i Thailand i takt med at turismen blomstrer.

Men ret mig lige hvis jeg tager fejl:

Turisterne kommer hovedsageligt til Thailand p.g.a. den skønne natur, de smukke strande, den gode og billige mad, de lave priser og de søde og venlige beboere af landet, ikke sandt?

Så hvorfor ødelægger de så det hele på Phuket??

For det er hvad de har gjort, og stadig er i færd med!

Hvem er så ”de” som jeg hentyder til?

Tjah, det er vel de som bestemmer over Phuket, Guvernøren bl.a. og den Thailandske regering underforstået!

De som tillader at Phuket overbebygges, overbefolkes og overtraffikeres og som tillader at stort set alt hvad der er af grønne området bliver bebygget med rædselsfulde hoteller, villaer og enorme indkøbscentre.

Alle ved godt at Phuket og infrastrukturen IKKE er gearet til så mange biler på vejene, men istedet for at forebygge og bygge vejene eller udbedre dem FØR de giver tilladelse til opførelse af nye hoteller og indkøbscentre, så venter de til det er NØDVENDIGT…og så er det for sent!

Da jeg første gang besøgte Phuket i 1997 var Patong en lille søvnig by med en pragtfuld strand og nogle få hoteller. Bangla road var et lille stræde med træhytter der fungerede som barer.

Senere da jeg flyttede permanent til Phuket for at arbejde i 2003, blev jeg selvfølgelig også overrasket over hvor forandret Phuket var blevet.

Al charmen var næsten væk.

Jeg var nødt til at bo i Chalong, for overhovedet at kunne finde noget af den gamle Phuket Charme igen.

Patong, Kata og Karon var allerede i 2003 totalt ødelagt i mine øjne.

Det var også på den tid de begyndte at udbedre vejene i Phuket.

Og det er de stadig igang med!

I de 4 år jeg boede i Phuket følte jeg at jeg boede på en byggeplads midt i Bangkok!

Vejene var under stadig udbygning, hoteller og resorts og private villaer blev bygget uafbrudt i de 4 år. Trafikken var ulidelig…enorm traffik hele døgnet rundt, forureningen fra denne traffik var uhyggelig.

Til sidst fik jeg NOK, og bestemte mig for at flytte til Sichon, hvor jeg bor nu.

Det er mit livs bedste beslutning, for jeg var så frygteligt træt at Phuket.

Nu er jeg lige vendt tilbage til Sichon efter en lille kort 3 dages ferie i Phuket!

Og mit hjerte græder stadig!

Jeg ville ellers sammen med min kone og min søn have tilbragt 1 uge på Phuket, da jeg stadig var af den mening at Phuket var et rart sted at slappe af og nyde de mange shoppingmuligheder, som vi ikke har tilsvarende i Sichon.

Men efter 2 nætter på hotellet, så var både jeg og min kone klar til at forlade Phuket igen ! Vi havde booket et hotel i Phuket Town, for at undgå de mange turister i den øvrige del af Phuket. Men jeg havde glemt at tage højde for den vanvittige traffik, der er blevet endnu værre siden jeg flyttede fra øen. En tur i bil til Patong fra Phuket Town tog mig 1 time….hver vej….og det kun på en 15 kilometer lang strækning! Den ene traffikprop blev afløst af den næste! Det var ikke til at holde ud!!!

I de 2 år der er gået siden vi forlod Phuket, er de stadig ikke færdige med at udbygge vejene….og det er heller ikke noget der letter trafikken…..(men det er vel også derfor de udvider vejbanerne!)…..og der skyder stadig nye hoteller og indkøbscentre op over det hele. Idag kan du ikke kende forskel på Phuket Town og Chalong, for de 2 byer er alledede bygget sammen, ligesom det er sket med Kata og Karon. Snart vil der ikke være een eneste grøn plet hvor der kan bygges. Så vil Phuket ligne Singapore og Hong Kong.

At Phuket nu får bredere veje på nogle strækninger vil selvfølgelig gøre trafikken lettere, men det er kun et flytte problemet et par år længere ud i fremtiden. For med den vækst jeg har set gennem de sidste 6 år, så vil de nye og bredere veje ikke være nok til at klare presset om et par år. Så er Phuket igen lige vidt!

Den enste måde at klare problemet på, er ved at etablere et totalt byggestop for nye hoteller, resorts og private villaer!

Hvis Phuket får lov at fortsætte sin vækst, så vil Singapore og Hong Kong synes som et friskt åndehul i sammenligning med Phuket!!!

Jeg fatter simpelthen ikke at turisterne bliver ved med at komme til Phuket for at holde ferie!

Jeg kender mange som efter deres sidste besøg siger: ”Phuket….ALDRIG MERE!!”

Og hvad med de søde og rare thailændere der bor i Phuket?

Tjah….der findes stadig søde og rare og hjælpsomme thailændere der, men de taler ikke engelsk!

Dem der taler engelsk, de er kun søde, rare og hjælpsommme når de kan tjene penge på dig! De ser dig som en omvandrende pengepung!

Phuket er blevet en kæmpe pengefabrik. Alt drejer sig om penge for de thailændere der bor og arbejder der. Og her taler jeg ikke bare om barpigerne. Men om alle afskygninger af forretninger. Alt er dyrere i Phuket. Og jeg mener ALT!

De normale thai priser for en portion ris med kylling i karry i Phuket er 45 baht fra en af gadehandlerne. Det er ca. 100% dyrere end i Bangkok…..og i Sichon.

En øl på restaurant i Sichon koster 35 bath, I Phuket koster den mellem 65 og 90 baht!

En tur med taxi til lufthavnen i Phuket koster 2,000 baht, hvis du er heldig. Den samme strækning på 45 kilometer kan du køre fra Sichon og til lufthavnen for 800 baht.

Hvis du vil have en tuk tuk fra stranden i Patong til Rat I Thit road, som er den gade der løber paralelt med strandvejen, så forlanger de 200 baht for denne tur, som måske kun er på 1 kilometer. Samme tur kan du køre med baht bus i Pattaya for 10 Baht. Altså er Phuket her 2.000% dyrere end Pattaya! Var der nogen der sagde mafia?

Tjah, det er faktisk sandt nok!

Mafiaen sidder på alle tuk tuk og taxi i Phuket!

Men førstegangsbesøgende til Thailand vælger ofte at rejse til Phuket, fordi de kender nogen der siger Phuket er skøn. Men efter deres besøg, så kommer mange af dem aldrig tilbage igen!! Phuket er jo også et populært sted for rejsearrangører i Europa og USA og de har store farvestrålende brochurer som viser Phuket fra sin bedste side. Men intet om alle minusserne, for så kunne de aldrig sælge så mange rejser til Phuket som de gør.

De turister der kan lide Phuket må være på grund af enten nattelivet, som er i klasse med Pattaya og Bangkok, eller fordi de kan lide de store shopping centre hvor de kan handle uden at få sved på panden. Andet kan jeg ikke sige, for hvis turisterne kommer for en badeferie, så finder de ud af at strandene er overfyldte og forurenede og at de hele tiden plages af de handlende som går rundt på strandne og sælger alt mellem himmel og jord, til en pris der er endnu dyrere end oppe i byen. Og larmen fra trafikken og barerne i baggrunden er heller ikke med til at gøre Phuket mere tiltrækkende i mine øjne.

Men forstå det hvem der kan, turistene bliver ved med at valfarte til Phuket!

Og jeg spørger mig selv…. HVORFOR???

Mit hjerte græder stadig over Phuket!

Og jeg er endnu mere glad for mit eget lille, sande paradis i Sichon!

Skribentmail:

Mere info: http://sichon.info/forum/index.php?topic=75.0