Det er tid for »lunch«, netop som vi ankommer til Foss’ fabrik i Höganäs cirka 25 kilometer nord for Helsingborg. Ikke det mest velvalgte tidspunkt når formålet med besøget er at opleve svensk produktivitet i højeste gear. For er der noget, svenskerne værner om, så er det deres frokostpause midt på dagen, der typisk ligger fra klokken 12 til 13 og gerne foregår ude af huset.
»De svenske regler om arbejdskraft er meget anderledes end de danske. De holder på deres rettigheder på en meget stringent måde. Det skal man lige lære, og det giver nogle blå mærker til ledelsen i begyndelsen,« siger Poul Bundgaard, vicedirektør for produktion i Foss.
Stilheden præger altså produktionsområdet, på nær nogle få steder hvor de ansatte har udskudt frokostpausen. Men overtegnede produktionstavler med planer for dagens arbejde og halvfærdige måleapparater, der venter på at blive færdigsamlet, vidner om, at det kun er midlertidigt, der er sat en stopper for produktionen.
For danske Foss, der lever af at udvikle og producere avanceret måleudstyr til blandt andet fødevareindustrien og medicinalindustrien, har ikke tid til at stå stille. Virksomheden er i en rivende udvikling, hvor man på trods af en global krise de seneste tre år har øget omsætningen fra 1,3 mia. kroner til 1,6 mia. kroner.
Indtjeningen følger med. 2011 blev et rekordår for den Hillerød-baserede virksomhed, der opnåede et resultat på 339 mio. kroner. Et resultat der har givet virksomheden, der er ejet af familien Foss, blod på tanden. Salget skal øges med 50 pct. i vækstmarkederne frem mod 2015, mens man helst som minimum skal holde niveauet i det kriseramte Europa.
Fastholder dansk/svensk produktion
Men det er ikke kun væksthistorien, der adskiller Foss fra mange andre danske virksomheder. Måden at sikre væksten på er nemlig markant anderledes hos Foss. For på trods af en stor satsning på vækstmarkeder – med tilhørende produktion i blandt andet Kina – holder virksomheden fast i den danske og svenske produktion.
»Vi har de senere år globaliseret virksomheden især på leverandørsiden. Før var størstedelen af vores leverandører danske. I dag har vi leverandører fra hele verden, og de danske leverandører må kæmpe om ordrerne med thailandske, kinesiske og amerikanske leverandører. Det har sparet os store beløb, som så igen har gjort, at vi har kunnet fastholde vores produktion i Danmark og Sverige – selv om det er løntunge områder,« siger Torben Ladegaard, adm. direktør i Foss.
Han har taget turen over Øresund for at være med til en firmafest i den svenske afdeling. Det er nemlig nu 25 år siden, at produktet Infratec blev lanceret – en maskine til kornanalyse og en bestseller i Foss-familien, der i dag produceres i Sverige.
»Det kan virke lidt overraskende, at vi producerer en så gennemprøvet teknologi som Infratec her i Sverige, hvor lønningerne er langt højere end i for eksempel Kina. Men så længe produktiviteten her i Sverige er konkurrencedygtig, giver det mening. Samtidig må man ikke glemme, at vi har mange års kompetence samlet her, der gør produktionen konkurrencedygtig. Vi er meget glade for vores setup her i Sverige og regner med at blive her i mange, mange år endnu,« siger Torben Ladegaard.
Det er dog ikke kun i Sverige, at Foss har produktion.
Det har man også i Kina og i Danmark. Alle steder i form af kompetencecentre hvor man har både udvikling og produktion på samme sted.
»Jeg tror ikke på, at man kan skille de to ting ad. Der er så mange fordele forbundet med at have produktion og udvikling samlet, at det slet ikke giver mening at flytte produktionen. Det ville udviklingen lide under,« siger Torben Ladegaard.
Løn bekymrer
På trods af den store tilfredshed med produktionen i både Sverige og Danmark lyder der dog en skarp advarsel fra Torben Ladegaard:
»Jeg synes, det er lidt skræmmende, at vores lønudgifter i Sverige er 25 pct. lavere, end de er i Danmark. For vi får altså ikke 25 pct. mere for pengene i Danmark. Samtidig må vi sige, at vi er blevet virkelig imponerede af kvaliteten af arbejdet i Kina. Danskerne og svenskerne bør tage dette her meget alvorligt.«
Foss forventer dog ikke, at de i fremtiden vil kunne få produceret til kinesiske priser i Danmark og Sverige.
Satser på vækst uden for Europa
»Selvfølgelig kan Danmark ikke konkurrere med kineserne på lønomkostninger. Men vi skal sikre, at produktiviteten er så høj som muligt og tænke i innovation. Jeg tror, at især danskerne er begyndt at være bevidste om den kæmpe udfordring, der er foran os i disse år. Men det er også nødvendigt med den pris, arbejdskraft har i Danmark,« siger Torben Ladegaard.
Foss regner ikke med at skulle skære ned på arbejdsstyrken i Danmark og Sverige de kommende år, men store runder af nyansættelser bliver der heller ikke tale om.
»Det er ikke i Europa, vi satser på vækst. Kina, Indien, Sydamerika og Australien trækker salget, og det er også her, vi vil ansætte de kommende år. Men det betyder ikke, at vi ikke satser på vores centre i Danmark og Sverige, for vores produkter er så avancerede og dyre, at de kompetencer, vi har opbygget her, er vigtige at bevare. Så betyder det knap så meget, om vi skal sende produkterne ud i verden,« siger Torben Ladegaard.