MELLEMMENNESKELIGT, GENERELT, GRUNDSKOLER, KIRKER, MØBLER

Påske, vejret, jobmarkedet, faldende ejendomspriser og lidt hverdagsliv i SYDSPANIEN!

Flag 09-04-07 ~8 minutters læsning · 1630 ord

Kære Læser !

Så er Påsken overstået for i år ! Her i Spanien var den faktisk overstået allerede i går, fordi vi ikke har 2. den Påskedag hernede !

I stedet starter spanierne så allerede Palmesøndag med at fejre Påsken. Det sker med Påskeoptog stort set hver dag hele ugen igennem! Det er meget flotte optog og selv i den mindste flække er der skam optog. Første år vi boede hernede (for 4 år siden) og så optogene, ja da sagde vi godt nok GISP!! - Det gjorde vi fordi de dragter der bruges til optogene meget ligner Ku Klux Klans dragter! Jeg fandt en artikel på Kristeligt Dagblad der omtaler disse optog, så klik på dette link her og læs mere:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel:aid=327558

Udover optogene gør spanierne også væsentlig mere ud af Påsken end vi nordboere gør ! For os er Påsken lig med fridage og gode frokoster, hvor det hos spanierne mere handler om at gå i kirke, i hvertfald een gang om dagen ! Spanierne sætter skam også pris på god mad som vi andre, men Påsken ER den store højtid hernede og fællesskabet med familien omkring Påsketraditionerne tæller mere end for os andre.

«Hverdan er vejret?» - Ja, det spørgsmål stilles man ofte, når man bor her i Sydspanien ! Normalt er vi jo lidt kæphøje og kan sige: «Nå jo, der er skyfrit, sol og 20 grader.» MEN SÅDAN HAR DET BARE IKKE VÆRET DE SIDSTE UGER !!!

Vejret har kort sagt været det vores datter Camilla på 13 år kalder for: «SKODVEJR»… På «dansk» vil det sige: Overskyet, blæst, regn og sågar hagl har vi oplevet. Temperaturerne har ligget mellem 8 og ikke meget højere end 15 gr. !! FØJ DA !!

Til alle I der har været eller stadig er hernede på ferie skal lyde en stor UNDSKYLDNING for vejrets opførsel ! Desværre er det ikke i min magt at gøre noget ved det, men det er heldigvis sjældent at vejret er SÅ dårligt i SÅ lang tid ad gangen her i april måned. I den forbindelse kunne det være sjovt at høre fra andre læsere om hvordan netop DE har oplevet anderledes vejr end normalt for årstiden. Så fat pennen og skriv et indlæg !

Jævnligt modtager jeg mails fra danskere der gerne vil forfølge drømmen om at flytte til udlandet og bo og leve. Væk fra den stressende hverdag, væk fra det ustabile vejr og væk fra janteloven. For en del lykkes dette også men desværre går det bare ikke for endnu flere ! Ofte tror jeg at det skyldes at man ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok ! Ikke undersøgt de ting der nu kan undersøges hjemmefra. Bl.a. såsom: Hvordan er arbejdemarkedet inden for netop mit område? Er der job at få? Hvordan ligger lønnen ? For børnefamiler er der også den meget vigtige ting at tage stilling til, nemlig hvor skal børnene gå i skole? Hernede starter børnene jo allerede i «skole» som 3 årige. Det er selvfølgelig en form for børnehave de starter i, en del af skolen og på den måde vænnes de kære små så til den rigtige skole.Hvilken skole man skal vælge til sine børn, ved kun forældrene. Der er mulighed for både spansk skole, engelsk eller skandinavisk. Den svenske skole i Fuengirola optager danske elever og der er også her mulighed for at tage gymnasiet efter endt 9. eller 10. klasse. Der er også en Dansk lilleskole «Bifrost» i Torremolinos. Endelig er der en Norsk skole, men der må jeg på det kraftigste fraråde at man søger om optagelse. Vores datter har selv gået der gennem det sidste år, men forleden fik hun et fotokopieret brev med hjem, hvori der stod, at man IKKE kunne tilbyde hende plads til næste år. Det kan man bare ikke byde sine elever ! Først laver Den Norske skole en stor værgekampagne sidste år for at få elever ind, fordi skolen er nomeret til 80 elever men de sidste 4-5 år kun har haft omkring 65. 7 mdr. efter får de 3 danske børn man tog mod med kyshånd blot et fotokopieret brev med hjem om at de IKKE kan fortsætte ! Det kan Den Norske skole ikke være bekendt ! Baggrunden for brevet er, at norske børn har fortrinsret til skolen. Det vidste vi forældre da vores børn startede der ! MEN de sidste 4-5 år har der HVERT forår været skrevet/meldt omkring 80 elever til det følgende skoleår. Mange af disse tilmeldinger kommer fra norske familier der ikke engang er flyttet herned endnu, men som går med drømmen om at gøre det ! Som det har vist sig de forgående år sker det sikkert også i år at omkring 20% springer fra. Sørgeligt og synd og skam at Rektor ikke formår at forvalte sit job bedre og lader det går ud over 3 velfungerende uskyldige børn mellem 12 og 15 år !

Jeg nævnte før at det er vigtigt at gøre sit forarbejde rigtig godt inden man flytter herned ! Hvis man rejser herned under devisen «det går nok» eller «vi tager tingene som de kommer» ja så er jeg ked af at sige, at det efter al sandsynlighed IKKE kommer til at gå! Spanien er SÅ meget anderledes end Danmark. Hernede er der ikke et socialt sikkerhedsnet der «bærer» dig gennem livet. Kort sagt: Klar dig selv eller bliv hjemme. Hårde ord måske - men ikke desto mindre sande !

Personligt tror jeg at det allervigtigste er at have styr på sin økonomiske situation: Have et job og vide HVAD man har at gøre godt med hver måned !

LEJE eller EJERBOLIG:

Når først det praktiske er på plads skal der jo tages stilling til en bolig hernede. Hvor skal det være? I byen, hvor man er tæt på alt, men hvor der er en del støj? I udkanten af byen ? Eller ude i campoen (landet) ?

Belært af egen erfaring vil jeg helt klart anbefale at man starter med at LEJE en bolig. Eventuelt for 3 eller 6 mdr. og så bruger den tid på at finde ud af HVOR man vil bo på sigt. 95% af det der er til leje hernede er møbleret, så derfor kan man i starten nøjes med at have sine private ting med herned og lade resten opmagasinere i Dk. Skulle det mod forventning IKKE gå i det spanske, ja så står man ikke med et flyttelæs der kostede mellem 10-20.000 kr. at få herned og så endnu engang skal punge ud, for at få det sendt nordpå igen !

Der har været meget i pressen på det sidste omkring ejendomspriserne og at disse er på vej ned. Med mindre man lige finder HUSET man bare MÅ eje, ja så tror jeg man skal slå lidt koldt vand i blodet, nyde sin lejebolig og glæde sig over at priserne falder. Priserne er i forvejen skruet op i et helt urealistisk prisleje, hvilket man jo ikke kun ser hernede men også har set hjemme i Danmark indtil for kort tid siden !

HVERDAGSLIV i Sydspanien:

Dem der tror at hver dag hernede er en ferie tror forkert. Ligesom man hjemme i Danmark har en hverdag der skal hænge sammen, ja så er det samme tilfældet hernede. Vi har en datter på 13 år og hun skal i skole hver dag og hentes igen og der skal både gøres rent, handles ind, vaskes tøj og laves mad, ligesom vi kender hjemmefra…Hvad er det så der er SÅ godt ved at bo i Sydspanien? Først er det vejret - NÅR det ellers arter sig, dernæst er det tempoet. I starten var det meget frustrerende at opleve det langsommelige tempo, men man vænner sig til det og i dag tænker vi ikke over det. Kun når vi har gæster fra Danmark husker vi stressen! Nemlig ved at vores gæster siger: «Skal vi ikke også snart ud at handle?? Jamen jamen: Gæsterne har ferie og forretningerne har åbent til ved 21 eller 22 tiden, så det haster vel ikke SÅ meget….Men det ER svært at geare ned, når man kommer fra en travl og stresset hverdag !

For vores lille families vedkommende har vi fået en bedre livskvalitet ved at flytte herned. rent helbredsmæssigt er min mand Allan blevet helt medicinfri. Hvor han før måtte tage omkring 8 forskellige slags piller for forhøjet blodtryk, kolesterol, hjertestyrkende og forebyggende, ja så er det en saga blot. Fro mit eget vedkommende har min tinnitus bedret sig væsentligt, hovedsageligt fordi jeg ikke længere er så stresset. Vores datter på nu 13 år er den der har betalt PRISEN for at VI som forældre ville flytte herned ! Hun havde det ikke nemt i skolen i starten, havde ikke kammerater, og savnet af de danske kammerater var derfor stort. I dag, 4 år efter, har vi en dejlig velfungerende datter der udover at tale dansk, mestre spansk, flydende engelsk, lidt tysk og norsk.Vi er alle 3 blevet mere tolerante, har fået en meget større tålmodighed og lader os ikke hidse op over ting vi alligevel IKKE kan gøre noget ved ! Ja, vel er det da irriterende at holde i en bilkø midt i Fuengirola. Men kan vi gøre noget ved det ? Nixen bixen og hvis vi nu forudsætter vi bliver 85 år, ja så de 20 min. køen tager, er nok ikke noget der er værd at lade sig hidse op over !

Ja kære læser, det blev et noget langt indlæg, en blandet landhandel kan man vist roligt kalde det. Mens jeg har siddet her og skrevet, har regnen lystigt silet ned, ilden buldrer i pejsen og sidst men ikke mindst: Min mand og datter er ved at være færdige med aftensmaden !

Mange hilsener

Lene Hjelm, redaktør

Udvandrerne.dk - Spanien Forum

Skribentmail: