MELLEMMENNESKELIGT, PRAKTISK, GRUNDSKOLER, LEJLIGHEDER, VILLAER

Flytning til udlandet - bl.a. Spanien

Flag 30-08-06 ~7 minutters læsning · 1439 ord

Kære læser !

Jeg håber du har haft en rigtig god sommer, med eller uden godt vejr, afhængig af hvor i verden du bor !

Her i Sydspanien, på Costa del Sol, har vi ikke kunnet klage over vejret. Der har været- og er stadig - omkring de 28-30 gr. i skyggen, faldende til ca. 22-24 gr. om natten. Imidlertid har vi i år oplevet nogle klimaforandringer i forhold til de sidste 2 somre. Juli har været varmere i år end august og august lidt køligere. Ligeledes havde vi REGNVEJR i nogle timer forrige torsdag..Noget der også er meget usædvanligt for årstiden.

Så ikke mere om vejret i denne omgang !

Jeg får en del mails med spørgsmål omkring det at flytte til udlandet og primært Costa del Sol i Spanien, hvor jeg selv bor på 3die år sammen med min familie.

Så vidt det er muligt svarer jeg hudløst ærligt på disse mails, til trods for jeg ved at det kan skyde nogle drømme i stykker for spørgeren. Burde jeg lade være?? - har jeg spurgt mig selv og svaret er NEJ…Heller et ærligt svar jeg kan stå ved, en et svævende svar, der kan betyde at den pågældende familie får en dårlig oplevelse ved at flytte herned.

Jeg vil lige her prøve - så kort som muligt!! - at komme med nogle af de mange spørgsmål man har inden man flytter til udlandet, i det her tilfælde Spanien, da jeg ikke kender regler i andre lande..

HUSK LIGE: Nedenstående er VEJLEDENDE..Jeg er desværre ikke et orakel, men kun et ganske almindeligt menneske med en rimelig stor viden omkring forskellige praktiske spørgsmål angående fraflytning fra Danmark.

Mange spørger:

«Er det nemt at få arbejde i Spanien ? «

Alt er jo relativt, men som udgangspunkt er mit svar, at hvis man kan basis spansk er det en MEGET stor fordel!! Hvis ikke man er kræsen med HVAD arbejde det skal være, er det altid muligt at få arbejde på en bar/restaurant/cafe m.v. fra midten af juni og sæsonen ud.

«Hvad får man i løn ?»

Ja her er der mange der får et chock, hvis de ikke har undersøgt det inden de rejste herned. På barer og ligende ligger timelønnen ofte på mellem 5-8 euro´+ drikkepenge. Ved hurtig hovedregning giver det altså omkring 200-320 euro om ugen ved 40 timers arbejde. Lønnen her er så det UDBETALTE beløb, men stadig er det jo ikke ret meget i forhold til hvad vi kender hjemme fra, selvom der kommer drikkepenge til. De kan iøvrigt nogle gange udgøre ligeså meget som lønnen selv, afhængig af hvor man arbejder.

Vælger man et rengøringsjob ligger lønnen også omkring de 5-8 euro. Dog betaler udlændinge ofte mere end spanierne.

Et godt råd: Undersøg arbejdsmarkedet til bunds inden flytningen herned!! Det kan jo ikke nytte at være flyttet herned med 2 skolesøgende børn og så først opdage efterfølgende at lønningerne er MEGET lave og at man faktisk ikke kan leve af dem !!

Der er desværre mange eksempler på det er sket og det er synd for både børn og voksne - samtidig med det er en masse resourcer der er blevet brugt på ingenting - fordi «man» ikke undersøgte tingene ordentlig hjemmefra.

HVIS man er afhængig af en fast månedlig indtægt vil jeg ligeledes anbefale at man sørger for at have et job hernede, INDEN man flytter hele familien herned. Tag eventuelt 1-2 uger hernede og få det jobmæssige på plads, med kontakt og det hele.

Afhængig af uddannelse og hvad man kan/vil, er der jo mange jobs hernede hos danske og skandinaviske firmaer og forretninger, men igen: Basis Spansk er en kæmpe fordel og i hvertfald som minimum engelsk!!

«Hvordan finder vi en bolig ? «

Her er der uanede muligheder, idet der er oceaner til leje hernede. Der er alt lige fra små lejligheder til store villaer. Afhængig af området kan man få tag over hovedet fra omkring 500 euro om måneden. Det er billigere ØST for Malaga, end her Vest for. Der er også mere roligt øst på - Torre del Mar området, end herovre på Fuengirola siden. Imidlertid bor de fleste børnefamilier og arbejdstagere vest for Malaga, ligesom det også er her der er de fleste aktiviter for såvel småbørn (legestue), de unge (Ungdomsklub), erhvervsklub og flere forskellige «pigeklubber».

Når man skal finde bolig er det helt klart en fordel at se området, boligen o.s.v. med egne øjne, inden man underskriver lejekontrakten. Der er mange hensyn der skal tages, såsom: Afstand til indkøb?, afstand til skole? Offentlig transport? og mange andre ting. Nogle drømmer om en finca (lille gård) på landet, langt væk fra alfarvej, men hvis man har skolesøgende børn, bliver man hurtig træt af at køre 45 min, hver vej til og fra skole. Så nogle gange må man tænke med HJERNEN og ikke med HJERTET..

«Hvordan er bistandssystemet i Spanien ?»

Som udgangspunkt er der ikke noget bistandssystem hernede og slet ikke som vi kender det fra Danmark. Groft sagt: «Ingen arbejde - ingen penge». Der findes dog hjælp til de meget meget dårligt stillede, men efter hvad jeg ved, er der så mange kriterier der skal være opfyldt, at det faktisk er ikke eksisterende…

Mange ting er meget anderledes hernede end vi kender hjemmefra, men som hovedregel er det her i Spanien således, at vi hver især har ansvar for os selv og vore forpligtelser ! Ekesempelvis sådan noget som vejskat (Spaniens svar på vægtafgift): hernede får du 1 - skriver ET brev om at NU skal du betale vejafgiften…Ikke noget med hverken både 2,3 eller 4 rykkere hvor de truer med bål og brand…Det samme med telefonen. Hvis du ikke betaler til tiden får du en påmindelse om at betale senest den 10ende i den næste måned. Hvis du IKKE betaler, ja så lukker de telefonen senest den 13…..Når man så betaler er de også flinke til hurtigt at åbne den igen. Ofte inden for 24 timer.

Nu røg jeg vist lige af sporet her fra det egentlige spørgsmål…

«Hvor skal vores barn/børn gå i skole??»

Nok det sværeste spørgsmål at svare på, fordi der ikke er et endegyldigt svar !! Alle børn er forskellige og har forskellige behov. Som udgangspunkt - og det er min helt egen personlige mening! - vil jeg sige, at jo yngre barnet er, jo bedre kommer det til at fungere i det spanske skolesystem. hernede starter de jo i pre-skole allerede som 3 årige og personligt ville jeg ikke betænke mig på at lade mit eget 3 årige barn starte i en spansk skole. Men igen: Børn er forskellige og det må være op til de enkelte forældre selv at vurdere hvad der er bedst for netop deres barn/børn. Udover de spanske offentlige skoler, er her jo også private engelske, internationale og skandinaviske skoler. Det er gratis at gå i de offentlige spanske skoler, men man skal selv betale for bøgerne. Priserne afhænger af hvilket klassetrin, men omkring 130 euro for eet års forbrug er ikke helt i skoven.

Det var nogle af de oftest stillede spørgsmål jeg får flere gange ugentligt.

Som udgangspunkt er det allervigtigste at man undersøger det økonomiske INDEN man flytter herned, så man ved at der kommer mad på bordet hver dag og huslejen bliver betalt. Hvis man har børn er det også meget vigtigt de trives og det er igen op til de enkelte forældre at hjælpe børnene på vej. Vi hører ofte om - efter min mening - ret grelle tilfælde, bl.a. et hvor et forældrepar har bosat sig tæt på en golfbane, fordi de er «golf freaks» - og al ære og respekt for det!! Men de havde lige «glemt» at de med i bagagen havde en søn på 10 år !!! De første par måneder gik han i en skole hvor han trivedes, men forældrene blev hurtig trætte af at køre 2 x 30 min, hver dag til og fra skolen, så han blev flyttet til den lokale spanske skole…Desværre ikke et enkeltstående tilfælde, men et eksempel på at forældrene IKKE havde gjort deres hjemme arbejde godt nok…Der bor iøvrigt heller ikke andre børnefamilier i det område de bor i, så han er en ret ensom dreng. Trist men sandt…

Summa summarum: Undersøg ALT det der kan undersøges hjemmefra INDEN udflytningen og tag eventuelt 1-2 uger hernede først - også selvom det betyder at udflytningen rykkes nogle måneder - men de uger kan bare være givet SÅ godt ud !!

Spørgsmål og kommentarer modtages meget gerne !!

HUSK: De personlige kommentarer og meninger er helt for MIN egen regning og ikke generelle…

De bedste hilsner

Lene Hjelm

Redaktør, Udvandrerne.dk, Spanien-Forum

Skribentmail: