KULTUR, FRITID, GENERELT, GRUNDE, JORD

Hvordan fejrer danskerne JUL i udlandet ???

Flag 02-12-06 ~5 minutters læsning · 924 ord

Kære læser !

Da vi jo er i december måned og det er 1.ste søndag i advent i morgen, er det jo atter tid til at «jule» og komme i julehumør !

Hvordan gør vi danskere så det, når vi har valgt at bosææte os i udlandet ??

Spørgsmål jeg ofte får er: Hvad spiser I juleaften ?? Laver I juledekorationer? Hvad med småkager?? - Kravlenisser ?? o.s.v. Spørgsmålene er mange og jeg vil her fortælle hvordan VORES lille familie holder jul her i Sydspanien hvor vi har boet i lidt over 3 år.

Vi flyttede herned i slutningen af august måned og var enige om, at vi ville holde jul i vores nye hjemland det første år. Grundet de mange andre danskere der også har bosat sig her på Costa del Sol har vi mange velforsynede butikker med danske/skandinaviske varer, så vi kan stort set få ALT hvad der hører julen til ! - At priserne på nogle af tingene (specielt i de danskejede forretninger) hernede nærmer sig åger, er en helt anden snak - men vi fik rigtig traditionel julemiddag med dansk and, flæsketsteg og ris a la mande…Det der var det største problem for 3 år siden var at få STEARINLYS…De der fandtes hernede var af så ringe en kvalitet at de «spruttede» og svinede over det hele og fyrfadslys var slet ikke til at opdrive!! Heldigvis fik vi besøg fra Danmark inden jul, så vi fik de lys vi skulle bruge. (I dag kan vi få alle former for stearinlys hernede, så udviklingen er gået stærkt de sidste 3 år).

Det mest underlige ved at holde jul i Spanien kontra Danmark, er helt klart klimaet !! Det var altså lidt underligt at gå, dels at pynte op til jul og selve juleaften, at dække julebord med terrassedøren åben ! I dag skænker vi det ikke en tanke, men synes her er KOLDT når vi når ned på omkring de 16 gr. og det blæser….

Vores jul er nok MERE dansk end da vi boede i Danmark ! Vi - i hvertfald vores datter Camilla på 13 og jeg pynter meget mere end vi gjorde i Danmark…Vi laver adventskrans og juledekorationer og er meget kreative begge 2. Min mand forholder sig afventende og siger bare «nææææ hvor nydeligt!!» Så ved HAN julefreden er sikret !!! Småkager såsom vanillekranse, finsk brød, jødekager, klejner og brunkager er altid noget jeg har taget meget let på..MEN ikke er mere !!! Nu bager jeg til hele vores urbanisation og flere af vore spanske naboer har skam også rost mit julebag, omend danske småkager er meget anderledes i forhold til spanske…Der bliver også lavet konfekt til den store guldmedalje. Der var engang een der sagde at : «Jo længere væk man kommer fra Danmark, jo mere dansk bliver man». Det er jeg enig i - og så længe vi er mere danske på den gode måde, er det jo heller ik’ så ringe !! Juleaften prøver vi at holde som en familiejul - MEN det kan godt være lidt svært, efterhånden som man får opbygget nye venskaber. I år skal vi derfor holde julm sammen med et par gode venner og 2.den juledag støder yderligere nogle par til. Vi laver så en traditionel julefrokost på sammenskudsbasis og det plejer at være rigtig hyggeligt.

Det vi så oplever er, at vores maver IKKE så godt kan tåle alt for meget af den fede julemad. Det hæner sammen med vores daglige levevis, hvor vi lever/spiser meget spansk og varieret. Vi er slet ikke vant til det fede julesul - men godt smager det nu trods alt !!

Spanierne fejrer jo ikke jul som vi gør. Derimod holder de julefest Hellig Tre Kongers Aften og den efterfølgende morgen (6. januar) får børnene gaver. Nogle vælger - på grund af påvirkningerne fra de øvrige europæiske lande - at holde lidt jul den 24.12, og så «store jul» den 5 og 6 januar. Den 5. januar er der i de fleste byer en meget flot optog med de «Hellige Tre Konger». Meget flotte optog med musik, udklædte voksne og børn og de 3 Hellige Konger kører på hver deres vogn og der bliver vinket, sløjtet og råbt til dem, alt imens de kaster karameller/bolcher ud til såvel store som små…Ja selv de nydelige ældre damer kan skam gå helt ned i knæene for at samle karamellerne op !!

De spaniere der også vælger at højtideligholde den 24. december har ikke nogen egenlig trdition for hvilken slag mad der spises den aften. Famlien samles som oftest, nyder noget godt mad, nogle synger julesange mens man sidder ved bordet og efter børnene har fået nogle gaver og kaffen er nydt, så tager den unge generation ofte i byen - mens børnene passes af bedsteforældrene og SÅ festes der hele natten a la vores Nytårsaften…1ste Juledag er helligdag hernede, men 2den juledag er alle på arbejde igen…Nytårsaften højtideligholder man ikke på samme måde som vi gør. Man skåler kl. 24 og har en tradition med at spise 12 vindruer. 1 for hvert klokkeslag. Det skulle bringe lykke i det nye år. Fyrværkeri ses ikke hernede i forbindelse med Nytåret, men det kan da ske der er enkelte raketter hist og pist.

Mon ikke der er andre danskere bosat i udlandet der har lyst til at fortælle om hvordan DE fejrer jul langt væk fra Danmark ???

Kom ud af buske og lad os læse Jeres beskrivelse af julen hos JER !!!

De bedste JULEHILSNER og Godt Nytår

Lene Hjelm

redaktør udvandrerne.dk - Spanien Forum

Skribentmail: