I begyndelsen af 1990’erne var sjovere i Spanien. De lave alkoholpriser gjorde, at selv danskere på SU kunne feste som konger. Og landet levede i en frihedsrus oven på afviklingen af Franco-styret.
Nu er ånden fra journalisten Mogens Berendts Forbudssverige begyndt at snige sig ind i et mere og mere gennemreguleret samfund, fortæller skribenten.
I Santa Cruz de Tenerife truede en byretsdommer med at håndhæve lovens støjgrænse på 55 dB fra kl. 22. Lige før karnevallet vel at mærke. I karnevalstiden er der målt op til 117 dB. Og bekymringen bredte sig til resten af landet: Hvad med støjniveauet ved tyreløbet i Pamplona og fyrværkeriet i Valencia?
Sagen gav dog så megen lynchstemmning i befolkningen, at dommeren annullerede beslutningen, og nu arbejder det regionale parlament på at undtage karnevallet fra støjkravene.
Et andet sted - i Barcelona - arbejder byrådet på at gennemføre 10 km/t som fartgrænse for cyklister i byen.
Andre steder har snærende reguleringer dog allerede bidt sig helt fast. I badebyen Sitges lige syd for den catalanske hovedstad er der f.eks. krav om at bære T-shirt uden for stranden, så de mange bøsser i byen ikke går rundt og viser deres mavemuskler i gaderne.
Den førende regulator i Spanien er dog p.t. sundhedsminister Elena Salgado, som er kvinden bag landets forholdsvis stramme rygelov. Hun har netop presset de store fastfoodkæder til ikke at reklamere for kæmpeburgere.
Men hun kom ikke igennem med et forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år. Vinbranchen krævede, at vin blev undtaget fra reglen. Og til sidst måtte sundhedsministeren trække sit forslag, fremgår det af artiklen.