VIRKSOMHED, KØB, SALG, GRUNDE, JORD, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Virker som magnet på danske landmænd

Flag 18-07-07 ~2 minutters læsning · 310 ord

De høje jordpriser i Danmark får flere og flere danske landmænd til at købe landbrugsjord og -ejendomme i Østeuropa. Lige nu er det største trækplaster Rumænien, hvor 200 danske landmænd for tiden køber jord op. De danske landmænd fordeler sig på 15-20 grupper med mellem tre og 15-16 landmænd i hver, fortæller direktør Torben Rifbjerg fra DLBR Advice i Dansk Landbrugs Rådgivning Center i Skejby ved Århus.

Fire af landmændene er sønderjyderne Henrik J. Enderlein, Claus Hissel, Kenn Hansen og Jens Hansen. De har ind til videre købt 4000 hektar jord i Rumænien, og målet er at nå op på det dobbelte. I første omgang satser de fire sønderjyder på planteavl, men Henrik J. Enderlein vil ikke afvise, at de fire landmænd på et tidspunkt omkring 2010 eller 2011 kunne få lyst til at forsøge sig med produktion af slagtesvin i det rumænske.

Henrik J. Enderlein producerer i øjeblikket 20.000 slagtesvin om året i Danmark, men han vil gerne have lov til at producere endnu flere, hvis han blot kunne få lov. Det kan han i Rumænien, så der er mulighederne virkelig gode for landmænd, der har lyst til vækst, siger han.

I Rumænien koster 4000 hektar god landbrugsjord cirka 75 mio. DKK. I Danmark ville et tilsvarende areal koste 800 mio. DKK. Jordpriserne er dog stigende i Rumænien. For et par år siden kostede en hektar kun 12.000 DKK eller ca. 1500 euro i landet. Nu er prisen oppe i små 20.000 DKK eller 2500 euro.

Ifølge Torben Rifbjerg er der ud over Rumænien også mange danske landmænd, som opererer i Polen, Letland og Slovakiet samt enkelte i Bulgarien. I andre lande som Rusland og Ukraine kan danske landmænd ikke købe jord, men her står de i stedet bag store animalske produktioner. Ungarn kan tænkes at åbne for salg af landbrugsjord til udlændinge efter 2011, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: