VIRKSOMHED, JURA, REGLER, BUREAUKRATI, VIRKSOMHEDSETABLERING

Firmaer løber ind i bunker af papirarbejde

Flag 17-05-14 ~2 minutters læsning · 222 ord

Selv om både Sverige og Tyskland har god fremgang rent økonomisk, så er Norge - på de fleste områder - fortsat det bedste land for en dansk virksomhed, som har mod på at kaste sig ud i et eksporteventyr.

Men også det norske paradis har sin slange. Firmaer må grave sig igennem bunker af papirer, før de kan begynde at tjene penge i fjeldlandet. Og vejen til fortjeneste er overstrøet med revisorregninger.

Alt dette kan Morten Lindholdt, adm. direktør i den danske stålvirksomhed Gardit, tale med om. Og det norske bureaukrati er ikke blot stort. Det er også nidkært. Det hele skal laves om, hvis der blot står et komma forkert, lyder direktørens erfaring.

Bl.a. oplevede Gardit, at det skulle sælge alt sit udstyr til sig selv - og dermed udfylde en lang række moms- og toldpapirer, før virksomheden kunne bruge udstyret i Norge. Havde det været Tyskland, kunne Gardit blot have rykket ind og begyndt at arbejde. Men det gør en stor forskel, at Norge står uden for EU, mener Morten Lindholdt.

Direktøren har endnu ikke fundet nogen let vej uden om det høje norske papir-fjeld. Man er nødt til at klatre op til toppen og ned på den anden side, og det har Gardit gjort ved at hyre en norsk revisor til at klare alle formaliterne, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: