VIRKSOMHED, JURA, REGLER, BUREAUKRATI, VIRKSOMHEDSETABLERING

Ret ind efter bureaukratiet - alternativet er værre

Flag 28-03-14 ~Et minuts læsning · 212 ord

Hvis du driver virksomhed i Polen, kan du næsten ikke vrikke med ørerne, uden at det kræver en tilladelse. Men kør alligevel 100 pct. efter bogen, selv om det kan sætte tålmodigheden på en hård prøve. For det koster dyrt at skyde genvej.

Sådan lyder rådet fra Peter Harwith Nielsen, medejer og adm. direktør for virksomheden Ergolet, der har en afdeling i den polske by Jasien.

Det kræver bl.a. en godkendelse:

  • hvis virksomheden skal males

  • hvis en medarbejder skal udstyres med flere rettigheder til at skrive under på dokumenter

  • hvis virksomheden skal optage lån

  • hvis virksomheden skal øge sin kapital.

Desuden har Peter Nielsen draget den lære fra Polen, at det er lettere at overtage en eksisterende virksomhed end at bygge en op fra bunden, og at det er vigtigt at have en polsk ledelse, fordi rigtig mange ting foregår helt anderledes end i Danmark.

Sidst men ikke mindst anbefaler direktøren at placere en virksomhed i nærheden af byer med masser af kvalificeret arbejdskraft, fordi det er svært for polakkerne at komme ud i yderområderne. Peter Nielsen har selv betalt lærepenge på netop dette punkt. Hvis han havde kunnet gøre tingene om, havde han ikke placeret den polske afdeling i Jasien men i den nærliggende universitetsby Zielona Gora, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: