VIRKSOMHED, JURA, REGLER, KORRUPTION, VIRKSOMHEDSETABLERING

Her bliver det bare mellem os

Flag 01-03-13 ~2 minutters læsning · 240 ord

  • Det bliver bare mellem os.

  • Vi har en hurtig måde at klare det her på.

  • Pengene skal overføres til min egen konto.

Hvis du overvejer at drive virksomhed i Mexico, vil du hurtigt rende ind i formuleringer som ovenstående. De er blot et lille udpluk af de måder, som danske virksomheder har oplevet korruption på i det nordamerikanske land.

Betaling under bordet er nærmest en livsstil i Mexico, og landet ligger som nummer 105 ud af 174 lande på Transparency Internationals liste over korrupte lande, hvor Danmark ligger som nummer 1.

Selv mener mexicanerne, at korruptionen er værst hos politiet, anklagemyndigheden og de politiske partier. Mexicanerne starter typisk egen virksomhed uden at indhente de nødvendige tilladelser. Derefter bestikker de kontrollanter til at give de nødvendige godkendelser hen ad vejen.

F.eks. oplevede servicefirmaet ISS for nogle år at blive idømt en bøde på DKK 90.000 i en retssag, som det ikke en gang var blevet stævnet i. Derefter blev selskabet ringet op af modpartens advokat, som lovede, at han kunne få sagen til at «forsvinde» - mod en betaling på DKK 30.000.

Men ISS valgte at stå imod og køre efter bogen, og det kan faktisk godt lade sig gøre, mener Susanne Rumohr Hækkerup, der er dansk ambassadør i landet. Man skal blot sørge for at holde sin sti ren fra starten - og få sin forretningsetik med i de skriftlige aftaler, som man indgår med andre, fortæller hun i artiklen.

Skribentmail: