VIRKSOMHED, SKATTER, AFGIFTER, OFFSHORE

Masser af kendte danske virksomheder i skattely

Flag ARTIKEL 20-10-09 ~3 minutters læsning · 580 ord

Hver gang danske kunder køber modetøj hos Esprit, briller hos Synoptik eller drinks af mærket Bacardi eller Martini, så handler de med virksomheder, som har placeret deres moderselskab i såkaldte offshore-skattely, som for disse tre virksomheders vedkommende er De Hollandske Antiller og Bermuda. De tre er et udpluk af de snesevis af internationale selskaber, hvis danske afdelinger har en ejer uden for skattemyndighedernes rækkevidde.

Kredit- og risikovurderingsbureauet Dun & Bradstreet har for Berlingske Business trukket i alt 75 danske selskaber ud af sin database, hvis moderselskab er placeret i ti forskellige skattely, hvoraf Bahamas, Bermuda og De Hollandske Antiller er de mest anvendte. Andre kendte danske selskaber er headhunterfirmaet Mercuri Urval, benzinselskabet Kuwait, konsulentvirksomheden Accenture, B&W Group, tidligere sponsor for Lyngby Boldklub, kosttilskudsselskabet Herbalife og rederiet Clipper.

Clipper har fornylig været eksponeret i medierne, fordi selskabet har udbetalt store bonusser til sine danske ansatte fra moderselskabet på Bahamas. Ifølge Dun & Brad­streets liste har Clipper Group ikke mindre end ni danske selskaber, som er ejet fra Bahamas. Dertil kommer et par delejede selskaber, herunder IT-konsulenterne, 7-Technologies og Glomaris.

Oveni de 75 virksomheder med moderselskab i offshore-skattely, har Dun & Bradstreet yderligere en liste over 113 danske selskaber, hvis moderselskab er placeret i Luxembourg. Luxembourg betragtes ikke som et egentligt skattely, men landet står uden for EUs rentebeskatningsdirektiv og har derfor en slags mellemstatus. Luxembourg har også ligesom Schweiz i mange år haft bankhemmelighed, men er for nylig gået med til at udlevere oplysninger til de andre EU-landes skattevæsner.

Blandt de kendte danske virksomheder, som har moderselskabet placeret i Luxembourg, er service- og rengøringsselskabet ISS, som ejes af kapitalfondene EQT og Goldmann Sachs og TDC, som ejes af fem forskellige kapitalfonde via deres fælles selskab, Nordic Telephone Company. Andre kendte selskaber i denne kategori er cateringselskabet Gate Gourmet og kontorforsyningsvirksomheden Esselte.

Praktiske årsager

Dun & Bradstreets lister er ikke udtømmende. Ifølge risikospecialist René Ostenfeldt har bureauet ejeroplysninger om verdens 5.000 største virksomheder i sin database. Mindre virksomheder ligger der kun, hvis en kunde har bedt om kreditoplysninger på dem.

Det kommer bag på flere af de danske selskaber, som Berlingske har spurgt til deres ejerskab, at de rent faktisk er ejet via et skattely. Det har ikke været muligt at træffe adm. direktør i Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen, men chefkonsulent Peter Veje forklarer, at ejerskabet på De Hollandske Antiller skyldes, at Mercuri Urval er ejet af en svensk fond og stiftet af svenskeren Haakon Ericksson for mange år siden. »Jeg går ud fra, at der er praktiske årsager til, at Mercuri Urval er ejet fra De Hollandske Antiller,« siger han.

Et lignende svar kommer fra country manager Niels Jørgen Jensen. Han er leder af kemigrossisten Agrodans danske datterselskab og kender ikke noget til moderselskabet på Mauritius:

»Det har jeg ikke noget med at gøre. Vi er en verdensomspændende virksomhed, som er indisk ejet,« forklarer han.

Erhvervsrejsebureauet BCD Travel er ligeledes ejet af et selskab på De Hollandske Antiller. Selskabets danske direktør, Thomas Lundberg forklarer, at BCD er privat ejet af en hollænder, som har sine selskaber i Holland. »Man kan selvfølgelig godt få den tanke, at der ligger noget skattemæssigt bag moderselskabets placering på Antillerne,« siger han.

Peter Korsholm, som er partner i kapitalfonden EQT, der er medejer af ISS, siger: »Vi har ingen skattemæssige fordele af betydning ved at placere ejerskabet af ISS i Luxembourg. Lokationen er valgt af hensyn til vore internationale investorer, som er komfortable med det luxembourgske regelsæt, som er blevet standarden inden for private equities.«