POLITI, KRIMINALITET, KVALITET, BUREAUKRATI

Kuglepenne-bureaukrati hos politiet

Flag 09-04-12 ~2 minutters læsning · 266 ord

Kinesisk politi råder kun over meget få computere. I stedet bliver oplysninger skrevet i hånden - og skrevet igen - flere gange, mens ofrene for forbrydelserne venter i timevis - og derefter må komme igen dagen efter - for at få godkendt deres anmeldelse med de rigtige stempler. I hvert fald hvis man er journalist og hedder Jes Randrup.

Jes Randrup er korrespondent i Kina for Jyllands-Posten, og han stiftede bekendtskab med kuglepenne-bureaukratiet i det kinesiske politi, da han den 9-2-2012 fik stjålet en taske med sine to pas og en række af sine ting på en café i Beijing.

Først skulle skribenten vente i flere timer, mens en betjent indtastede de stjålne genstande på en computer. Derefter blev anmeldelsen printet ud, men den kunne ikke udleveres til offeret. Det havde de tilstedeværende medarbejdere ikke autoritet til.

I stedet kom der en politibetjent fra en anden station, og han gennemførte et forhør om sagen, altimens han skrev sine notater ned på et stykke papir. Hans afdeling havde nemlig ingen computer.

Men betjent nummer to kunne kun udfærdige en midlertidig tyveriattest. Den rigtige attest kunne kun laves af en tredje politistation, og det kunne ikke nåes samme dag, eftersom klokken havde passeret 17, og chefen var taget hjem.

Derfor måtte Jes Randrup møde op på politistationen igen den følgende dag og vente endnu et par timer, mens alt blev håndskrevet for fjerde gang og fik det rigtige stempel.

Oveni bøvlet med alle attesterne vedrørende selve tyveriet fulgte endnu en masse bureaukrati omkring udstedelse af nødpas og visum, som ifølge skribenten fik oplevelsen til at antage kafkaske dimensioner.

Skribentmail: