VIRKSOMHED, SKATTER, AFGIFTER, BUREAUKRATI, MOMS

På vej med landsdækkende moms på 6 pct.

Flag 11-11-16 ~Et minuts læsning · 197 ord

Årtier med forskellige momssatser i de forskellige indiske regioner lakker mod enden. Den såkaldte GST-reform vil om få år betyde fælles moms i verdens snart folkerigeste land, og man sigter efter at lægge ud med en sats på 6 pct.

Fastsættelse og opkrævning af moms har ellers været et regionalt anliggende i Indien siden 1991. Dengang var landet på randen af statsbankerot, og ved den lejlighed blev momsen overladt til regionerne, så de havde en indtægtskilde.

Decentraliseringen af momsen har siden udviklet sig til et mareridt for virksomheder, der opererer på tværs af landet. Regionernes apparater til administrationen af momsen er efterhånden vokset så meget, at de suger kraften ud af erhvervslivet. Vi har knap nok tid til at drive virksomhed, lyder det beklagende fra Praveen Khandelwal, en af lederne i Confederation of All-India Traders (CAIT), i New York Times.

Trods et forfærdeligt økonomisk udgangspunkt og et vildtvoksende moms-bureaukrati står Indien dog i nærmest den modsatte situation som for 35 år siden. I år overhaler Inden således Kina som verdens vækstlokomotiv. Økonomien vokser p.t. med 8 pct. om året, og ensretningen af momsen ventes at fyre om muligt endnu mere op under væksten, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: