BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG

Boligpriser stiger trods regeringsindgreb

Flag 05-06-13 ~Et minuts læsning · 199 ord

Boligpriserne i de kinesiske storbyer fortsætter med at stige her i 2013, selv om den kinesiske regering har gennemført en række indgreb for at lægge en dæmper på prisstigningerne.

Med virkning fra 1-4-2013 er der indført krav om større udbetalinger ved boligkøb, en 20 procents kapitalvindingsskat, højere rentesatser og tiltag, der skal bremse handelen med brugte boliger.

Indgrebene havde en vis effekt, da de blev offentliggjort i januar 2013. I den pågældende måned faldt boligpriserne i 16 af Kinas 70 storbyer. Men priserne steg fortsat i de resterende 54. Og i de følgende måneder er prisstigningerne vendt tilbage stort set over hele linien. I marts og april var det således henholdsvis 67 og 68 ud af de 70 byer, som oplevede prisstigninger på boligmarkedet, fremgår det af tal fra National Bureau of Statistics of China.

Som eksempler kan nævnes Guangzhou og Beijing, hvor boligpriserne i marts 2013 steg med henholdsvis 8,6 og 11,1 pct. - opgjort på årsbasis.

En af forklaringerne kan være, at politikerne ude i de enkelte provinser har temmelig stor indflydelse på, hvordan indgrebene skal udformes i deres område. I nogle af provinserne gennemføres de centrale indgreb i en blødere version, skriver Peter Lundgreen i artiklen.

Skribentmail: