GENERELLE, FORHOLD, STATISTIK

Befolkningstal spås at falde til 1/3

Flag 16-03-15 ~2 minutters læsning · 226 ord

Der bliver færre og færre japanere. Antallet falder i en grad, så det vurderes, at de nuværende 127 mio. af slagsen falder med 13 frem til år 2060. Og i år 2110 vil folketallet være skrumpet helt ind til 43 mio. - eller ca. 13 af den nuværende befolkning.

Årsagen er, at fødselstallet bare falder og falder i den opadgående sols rige. I 2014 kom der kun godt 1 mio. nye japanere til verden, og det er det laveste antal siden 1947, hvor man begyndte at gøre antallet af fødsler op. Samtidig er fødselsraten en af de laveste i verden.

Udviklingen forklares med lange arbejdsdage og dårlige pasningsmuligheder for børnene. Men også det nye fænomen hikikomori ser ud til at spille ind. Hikikomori er en slags colibat, hvor unge japanere stort set ikke vover sig uden for en dør. I stedet bruger de al deres tid på computerspil og tegneserier. Man regner med, at en mio. japanere praktiserer denne inadvendte livsstil, som der i hvert fald ikke kommer nogen børn ud af.

Men også mange andre unge japanere holder sig fra aktiviteter, der kan løfte fødselstallet i landet, fremgår et af artiklen. I aldersgruppen 16-24 år er 45 pct. af kvinderne og 25 pct. af mændene slet ikke interesseret i at have sex, fremgår det af en undersøgelse, som Japans Forening for Familieplanlægning lavede i 2013.

Skribentmail: