FORBRUG, ØKONOMI, FØDEVARER, MOMS

34 pct. at spare på indkøbene

Flag 16-04-08 ~2 minutters læsning · 243 ord

Det er 34 pct. billigere at købe ind i Italien end i Danmark. Støvlelandet er nemlig det billigste af de såkaldt EU9-lande at lægge sine indkøb i. Hvis du køber dine varer i Italien, sparer du 10 pct. i forhold til gennemsnittet af de ni lande, som traditionelt er de dyreste i EU. Omvendt ligger de danske priser suverænt i toppen - nemlig 24 pct. over gennemsnittet for de i forvejen dyre EU-lande. Det fremgår af en opgørelse fra 2006 på basis af tal fra OECD, KonkurrenceStyrelsen og Eurostat.

Lige efter Italien i «den billige ende af den dyre ende» følger Tyskland og Holland, hvor forbrugerpriserne er ca. otte pct. billigere end EU9-gennemsnittet - altså ca. 32 pct. billigere end i Danmark.

Hvis den rekordhøje danske moms, de mange danske afgifter samt de høje danske lønninger pilles ud af priserne, viser det sig, at borgernes penge i EU9 som gennemsnit stadig rækker otte pct. længere i deres lande, end danskernes penge rækker i Danmark. Denne forskel koster hver enkelt dansker et årligt tab på DKK 10.000, og dette tab skyldes mangel på konkurrence i Danmark, fremgår det af artiklen.

Selv den bedste statistik kan dog ikke fjerne hverken moms, afgifter eller lønninger fra prisskiltene i de danske forretninger. Og ser vi udelukkende på de faktiske priser ude i butikkerne, vil hver enkelt dansk forbruger kunne spare mere end DKK 40.000 om året ved at flytte sine indkøb til Italien, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: