VIRKSOMHED, ØKONOMI, BESKATNINGSRET, BUREAUKRATI, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE

Manglende skatteaftale koster masser af penge og bøvl

Flag 16-12-12 ~2 minutters læsning · 321 ord

Danske virksomheder lider hver eneste dag under, at Danmark stadig ikke har en dobbeltbeskatningsaftale med Frankrig og Spanien, efter at daværende skatteminister Kristian Jensen (V) opsagde aftalerne i 2008. Det påpeger både Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv.

De to erhvervsorganisationer mener, at virksomhederne blandt andet oplever en masse ekstra bureaukrati og dobbelte skattebetalinger, fordi der ikek findes nogen dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem landene.

Målet med opsigelsen var i sin tid at få Spanien og Frankrig til at anerkende, at Danmark skal have ret til fuld beskatning af danske pensionister, som bor i de to lande. Men Frankrig og Spanien har valgt at trodse det danske pres, fordi de mener, at danske pensionister har så megen glæde af den lokale velfærd, at de også skal betale til den over skatten i de to lande.

Danske pensionister får dog fradrag i deres danske skat for den skat, de betaler i enten Frankrig eller Spanien.

Men taberne i spillet er efter erhvervsorganisationernes mening især transportbranchen, speditionsfirmaer og piloter. Desuden rammes alle danske virksomheder med eksport til Spanien eller Frankrig.

Resultatet er bl.a., at danske firmaer har stor risiko for at komme til at betale skat i to lande af udbytter. Desuden risikerer danske virksomheder dobbeltbeskatning af renteindtægter og royalties, hvis ikke de opnår beskyttelse efter rent- og royaltydirektivet. Endelig oplever danske firmaer - igen på grund af den manglende dobbeltbeskatningsoverenskomst - ofte en lukket dør hos lokale skattemyndigheder i Spanien og Frankrig, lige som de går glip af lempelser, som virksomheder fra andre lande kan få i de to lande.

Revisionsfirmaet KPMG anbefaler danske virksomheder at gøre følgende i forhold til Spanien og Frankrig, hvis de vil undgå at blive ofre for den manglende dobbeltbeskatningsaftale: Lad være med at fakture fra Danmark. Fakturér i stedet fra et underselskab, et fast driftssted eller en lokal agent i Spanien eller Frankrig - eller fra et land, som har dobbeltbeskatningsaftale med de to lande, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: