BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG, LEJLIGHEDER

Byernes by er også prisstigningernes by

Flag 27-10-08 ~2 minutters læsning · 271 ord

Priserne på boliger falder mange andre steder - herunder også i storbyer, men i Paris går boligpriserne den modsatte vej. I den franske hovedstad er udbudspriserne på ejerlejligheder i den eksisterende boligmasse steget i gennemsnit med 3,8 pct. fra september 2007 til september 2008, oplyser det franske ejendomsmæglersamarbejde Seloger.

Stigningsprocenten dækker over store udsving, men ingen af de 20 arrondissementer, som byernes by er delt op i, har oplevet prisfald inden for det seneste år. Størst er prisstigningerne i den centrale del af byen, hvor numrene på arrondissementerne ligger under 10. Rekorden går til det 3. arrondissement med den stille del af det såkaldte Marais-kvarter. Her er udbudspriserne ifølge Seloger steget med ni pct. i løbet af det senester år.

At boligpriserne stiger i Paris, mens de f.eks. falder i nabo-metropolen London, skyldes bl.a., at der er stor efterspørgsel efter at leje lejligheder i den franske hovedstad. Af samme grund er prisen for at leje en lejlighed steget med f.eks. 13-14 pct. i Latinerkvarteret - og med helt op til 17,8 pct. i 2. arrondissement, oplyser Seloger.

Det er især udlændinge og pensionister, der søger til storstaden. Pensionisterne tiltrækkes af byens kulturelle tilbud i en grad, så overborgmesteren frygter, at Paris går hen og bliver en museumsby.

De franske regler for boliglån er en anden forklaring på, at Paris ikke oplever de efterhånden verdensomspændende prisfald på boliger. Analytikeren Emmanuel Parot fra Crédit du Nord nævner, at en fransk bank ikke må låne ud til mere end 30 pct. af købsprisen på en bolig. Derfor er risikoen for tab lille, og det reducerer risikoen for nedture på boligmarkedet, påpeger analytikeren ifølge artiklen.

Skribentmail: