Selv om verdens lande er blevet vævet meget tættere sammen rent økonomisk siden årtusindskiftet, så er globaliseringen tilsyneladende gået hen over hovedet på danske studerende. I løbet af de ti år er der blot sket en lille stigning i det antal danske studerende, som har valgt at tage et studieophold i udlandet.
De studerende forklarer den manglende interesse for at studere under fremmede himmelstrøg med personlige forhold, og det kan opfattes, som om kæresten og de trygge, vante rammer vægter højere end udlængslen, siger kontorchef Morten Overgaard fra Styrelsen for International Uddannelse (SIU).
Han bakkes op af undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), som synes, at de danske studerende bl.a. mangler internationalt udsyn. Det er, som om sulten og lysten til at lære er forsvundet, mener ministeren.
Magnus Pedersen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, afviser dog, at danske studerende skulle være tungere i bagdelen, når det gælder om at tage en del af sin uddannelse i udlandet. En ny undersøgelse viser, at 22 pct. af alle danske kandidatstuderende har været i udlandet i forbindelse med deres studier. Det rangerer danske studerende blandt de mest mobile i Europa.
Hvis noget kan forbedres, så er det, at de unge kunne slippe for noget nemmere rent administrativt, når de gerne vil studere i udlandet, påpeger formanden for de studerende ifølge artiklen.