SOCIAL, SUNDHED, KVALITET, TANDLÆGER

Kritiserer udenlandske tandlæger for at være for dårlige

Flag 11-12-10 ~2 minutters læsning · 256 ord

Tandlæge Thomas Guldborg, der er formand for Østjysk Tandlægeforening, kritiserer udenlandske tandlæger for det arbejde, de laver på danske tandturister. Det meste er under dansk standard både fagligt og håndværksmæssigt, mener lokalformanden.

Som eksempler på dårligt tandlægearbejde i udlandet fremhæver han tandkroner, der ikke er tilstrækkeligt tilpasset, så maden kommer til at sidde fast mellem tænderne. Desuden nævner han tandmellemrum, som er helt blokket ud, så patienten ikke kan holde tænderne ordentligt rene. I det hele taget tager det lang tid at tilpasse en tandkrone, så den sidder helt rigtigt. Der skal en del fintilpasning til, og det bliver der ikke brugt den nødvendige tid på, når folk får arbejdet lavet i udlandet, mener han.

Et andet eksempel er implantater, hvor patienten efter Thomas Guldborgs mening ofte skal til tandlægen mellem fire og syv gange, før resultatet bliver godt. Et sådan forløb er svært at nå på en uge eller 14 dage i udlandet, mener tandlægen.

Endnu længere tid kan det tage at få en rodbehandling til at lykkes, og arbejdet kan ifølge Thomas Guldborg ikke vurderes ordentligt før efter tre, seks og endda helt op til 12 måneder. Først derefter er det muligt at sætte den endelige krone på. En rodbehandling består af flere forskellige dele, der skal laves i den rigtige rækkefølge. Og det er ikke til at se, hvordan det kan presses ind i en ferie, mener tandlægen.

Endelig har tandlæger i udlandet en tendens til at lave for meget om. Noget af arbejdet er ikke nødvendigt, lyder Thomas Guldborgs erfaring ifølge artiklen.

Skribentmail: