Glem alt om, at udlandsdanskere er asociale, sådan som C. V. Jørgensen synger i sangen om Costa del Sol. De gør tværtimod Danmark rigere.
Det er konklusionen i den videnskabelige artikel «Flows of People, Flows of Ideas», som er skrevet af de to økonomiprofessorer Carl-Johan Dalgaard og Thomas Barnebeck Andersen fra henholdsvis Københavns og Syddansk Universitet.
De to professorer har lavet en række beregninger på, hvordan produktiviteten i et land påvirkes af, om der rejser få eller mange personer ud og ind i landet. Konklusionen er, at udviklingen af teknologi, arbejdsgange og ideer går hurtigst i lande med høj rejseaktivitet. Danmark ligger på verdens top 20 mht. rejseaktiviteten i landets arbejdsstyrke, og det er forklaringen på, at Danmark er så velstående, lyder det.
Hvis danskerne kunne lokkes til at rejse 5 pct. mere ud og ind i landet, så ville velstanden således stige med 1 pct. - eller DKK 18 mia., er professorerne kommet frem til.
Derfor advarer Carl-Johan Dalgaard imod politiske tiltag, der vil begrænse danskernes rejseaktivitet. I den forbindelse henviser han bl.a. til forslaget om, at danskere skal betale en del af deres uddannelsesstøtte tilbage til den danske stat, hvis de rejser ud i verden. Desuden kan indgreb i kampen mod terror virke begrænsende på rejselysten, lyder advarslen fra professorerne ifølge artiklen.