Det er lovligt at købe et falsk Rolex-ur, en kopi af en Dior-taske, en falsk Burberry-pung eller et par falske Gucci-solbriller i udlandet og bringe tingene med tilbage til Danmark, når du blot køber tingene til eget forbrug. Det bekræfter Hanne Kirk Deichmann, der er lektor ved Handelsøhøjskolen, Aarhus Universitet. Samtidig gælder den regel, at der skal betales told, hvis du bringer varer ind i Danmark til en værdi af over DKK 1350.
Handelshøjskolelektoren understreger dog, at det er forbudt - også for privatpersoner - at sælge kopivarerne videre. Samtidig er hun selv meget imod, at du køber kopivarer. Det koster både virksomheder og i den sidste ende samfundet dyrt, mener Hanne Kirk Deichmann.
Samtidig ligger det dog fast, at flere og flere danskere køber kopivarer i udlandet. Det oplyser Trine Dancygier, der er leder af Skats Task Force Vareforfalskning. Gruppen beslaglagde således kopivarer for DKK 84 mio. i 2007. Det er mere end en firdobling på fire år. Varerne var typisk jakker, tasker, solbriller og ure, men efterhånden er også kopi-lægemidler kommet med på danskernes indkøbsliste i udlandet.
Tidligere var det kun i Østen, at du kunne købe kopivarer. Men i dag sælges de også på de fleste markeder i Europa.
I Frankrig og Spanien er det i øvrigt forbudt at købe kopivarer. Gør du det, risikerer du at støtte den organiserede kriminalitet, som ofte står bag salget af kopivarer i de to lande, fortæller Hanne Kirk Deichmann i artiklen.