GENERELLE, FORHOLD, ØKONOMI, FØDEVARER

Er ved at gå fallit trods oliemilliarder

Flag 26-08-15 ~Et minuts læsning · 213 ord

Venezuela har verdens største oliereserver, og det er en af verdens store olieproducenter. Alligevel er landet reelt gået fallit. Der er mangel på fødevarer i supermarkederne, humle til bryggerierne, papir til papirfabrikkerne osv. Blot er der ikke mangel på køer af mennesker. De findes overalt, fordi knapheden gennemsyrer hele landet.

Samtidig med manglen på alting er landets valuta, bolivaren, i løbet af det seneste år faldet 89 pct. i værdi på den sorte børs. Og hyperinflationen banker på døren. I den seneste opgørelse fra december 2014 var inflationen på 68,5 pct.

Rigdommen på olie giver mulighed for at opbygge en stat i stil med Norge. Men landets tidligere præsident Hugo Chavez valgte i stedet at konstruere en stat a la Sovjetunionen, fremgår det af artiklen. Han nationaliserede oliesektoren, så den blev til hans egen personlige sparegris. Det førte til et kraftigt fald i investeringerne, og resultatet blev et fald i olieproduktionen på 25 pct. fra 1999 til 2013. Samtidig faldt eksporten af olie med 50 pct.

Endnu en pind til ligkisten på det sydamerikanske land kommer fra de lave oliepriser i verden, som p.t. ligger hele nede på USD 50 pr. tønde. Det går ud over eksportindtægterne i en grad, så Venezuela snart ikke længere har dollars nok til at betale sine skyldnere.

Skribentmail: