Bystyret i den gamle bilhovedstad og millionby Detroit er netop blevet sat under administration af guvernøren i staten Michigan, som Detroit ligger i. Årsagen er en gæld på DKK 80 mia., som har bragt bystyret på randen af konkurs.
Detroit var tilbage i 1940’erne og 1950’erne den femtestørste by i USA med 2 mio. indbyggere. Men så blev byens store bilfabrikker, Ford, General Motors (GM) og Chrysler, ramt af kriser og betalingsstandsninger. Og nu er indbyggertallet faldet til omkring 700.000. Heraf er 80 pct. sorte. Alene de seneste 12 år har byen mistet hver fjerde borger.
På det seneste er byens bilfabrikker dog begyndt at køre nogenlunde igen. Men den fremgang preller helt af på byens politikere, og derfor har den republikanske guvernør Rick Snyder udpeget en nød-chef, som har fået halvandet år til at redde bystyret ud af suppedasen. Ironisk nok er valget faldet på demokraten Kevyn Orr, men årsagen kan være, at han er konkursadvokat og tidligere har deltaget i redningen af Chrysler.
Kevyn Orr har fået fuldmagt til bl.a. at sælge ud af kommunens ejendomme, skære ned på bystyrets pensionsforpligtigelser og aflyse dyre overenskomster.
Det var byens tidligere borgmester Kwame Kilpatrick, som gav bystyret de første skub ud i det nuværende morads. Han blev i øvrigt dømt for korruption forleden. Lige nu er bystyrets kreditværdighed nedgraderet til junk-status, og det magter end ikke grundlæggende opgaver som at inddrive de skatter og bøder, som byens borgere mangler at betale.
Arbejdsløsheden i Detroiet ligger på godt 18 pct., mens den i USA som helhed er på 7,7 pct., fremgår det af artiklen.