OFFENTLIG, ADMINISTRATION, ØKONOMI, PENSION, MED, LØBENDE, UDBETALING

By-konkurs kan få betydning i mange andre byer

Flag 05-12-13 ~2 minutters læsning · 262 ord

En domstol har netop sagt ja til, at Detroit må have lov til at erklære sig konkurs. Det kan få stor negativ betydning for pensionister, som tidligere har været ansat i det offentlige, i den gamle bil-hovedstad. Men det kan også få stor betydning for pensionerede offentligt ansatte i andre amerikanske byer, som er plaget af gæld.

I første omgang betyder dommen, at de tusindvis af pensionister i Detroit må vinke farvel til mere end 75 pct. af den pension, som de skulle have haft af bystyret. Lige nu ligger der en pensions-regning på USD 3,9 mia., som styret i Detroit ikke har råd til at betale.

Men pensionerede medarbejdere fra bystyrerne i Los Angeles, Chicago, Philadelphia plus flere andre kan også godt begynde at indstille sig på dårlige nyheder. Her slæber byerne også rundt på så meget gæld, at de har svært ved at betale de ansattes pensioner. Og allerede nu betyder byernes gæld, at de har været tvunget til at skære ned på både skoler, hospitaler, politi og redningstjenese. Her bliver dommen over Detroit læst grundigt igennem.

Samtidig er en række amerkanske byer lige nu ved at kikke deres pensionsforpligtelser igennem. Det gælder blandt andet i mindst fire byer i Californien.

Detroit er lige nu den farligste by i USA at befinde sig i, og kun 10 pct. af forbrydelserne i byen bliver opklaret, fordi politiet har for få ressourcer. Desuden fungerer kun hver tredje ambulance i byen, og folk rådes direkte til at forlade visse bydele, fordi de ikke har lys i gadelamperne om aftenen, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: