OFFENTLIG, ADMINISTRATION, GENERELT, KORRUPTION

Europas mest korrupte land

Flag 09-06-15 ~2 minutters læsning · 256 ord

Mange vil nok forvente, at lande som Hviderusland og Rusland er de mest korrupte i Europa. Men det er de ikke. Den tvivlsomme ære tilfalder Ukraine. Ifølge den årlige opgørelse fra Transparency International havner det krigshærgede land som nummer 142 ud af 175 lande på listen - og altså som den lavestplacerede nation fra Europa.

Reelt er Ukraine ikke kommet ud af det gamle sovjetiske hængedynd, selv om landet har været uafhængigt i 23-24 år. Og en af hovedårsagerne til den voldsomme korruption er retsvæsenet, mener Anatolij Baronin, direktør for tænketanken Da Vinci i hovedstaden Kiev.

Lave lønninger til dommere og anklagere giver god grobund for bestikkelse. Derfor arbejdes der i øjeblikket med planer om at skære antallet af ansattehos anklagemyndigheden ned fra 18.000 til omkring 10.000 i 2018. På den måde skal der blive råd til at betale de tilbageværende medarbejdere en bedre løn, så de bliver mindre modtagelige for penge under bordet.

Aleksander Jersjov bliver dog ikke blandt de 10.000. Hans datter, Anastasija Jersjova, havde ellers et liv i overhalingsbanen - med en Lexus i garagen og dyre ferieophold i Singapore Miami og ved den franske riviera, hvor hun bl.a hang ud med Paris Hilton.

Problemet var blot, at hendes far som leder af færdselspolitiet i Kiev kun havde en løn på DKK 4000 om måneden, og det rækker på ingen måde til datterens udskejelser rundt om på kloden. Så nu er Aleksander Jersjov forhenværende, ligesom det ifølge artiklen understreges nok en gang, at færdselspolitiet i Ukraine overskrider alle fartgrænser, når det gælder korruption.

Skribentmail: