GENERELLE, FORHOLD, GENERELT

Jul & Nytår i Tyrkiet

Flag 02-01-09 ~3 minutters læsning · 556 ord

Ja, så har vi igen i år tilbragt julen og nytår`et i Tyrkiet - vi veksler lidt mellem DK og Tyrkiet.

Julen plejede, at være ekstremt ustresset hernede og butikkerne ( de gode ) havde normalt også udsalg i denne periode, men der er store forandringer på vej!

I år var der ikke «rigtig» udsalg i og op til julen ligesom f.eks. den 24 december efterhånden mindede om en hektisk dag på strøget i en større Skandinavisk by - her var masser af turister og emigrerede tyrkere, som var hjemme på juleferie.

Vi havde, som altid bestilt ænder hos vores slagter og selv lavet julekålen, ris alamande m.v. og alle ting bortset fra en flæskesteg kan man faktisk få hernede!

Julefrokosterne er det lidt værre med, her skal faktisk alt nærmest importeres fra Skandinavien : Sild, steg, medister, snaps, ost etc., så her skal man i god tid alliere sig med gode venner og bekendte.

Dekorationer og lys til «plastic juletræet» - der fælder!!- kan også uden problemer købes i f.eks. Metro ca. en uge før den 24 december, i en rolig og afslappet atmosfære. Dette var lidt praktiske informationer.

OG SÅ SKAL I OGSÅ LIGE HAVE EN SØD SAND JULEHISTORIE ANNO 2008 :

Den 31. december, skulle ud og købe champagne ( meget dyrt i Tyrkiet ), oksefilet etc. til nytårsaften - her var «fanden løs» i såvel Metro, som andre forretninger : Masser af julemusik, levende julemænd ( der sågar sagde HO, HO, HO ) og ekstrem mange tyrkere, som købte julepynt og det den 31 december?? HER VAR VIST NOGET DE HAVDE MISFORSTÅET - SMILEY!

Julepynt den 31 december !?

Dette måtte undersøges, så jeg ringede lige til et par tyrkiske venner og ja, selvfølgelig skulle der da «julepyntes» den 31. december??

Det er altså den 24 december der fejres jul sagde jeg!!

Nej, det kan ikke passe blev der sagt, for i år har vi mod tidligere fri såvel den 31. december, samt den 1 januar ( tidligere var 31. december kun en 12 fridag ) og juleaften er da den 31 december - så sad man ligesom måbende med telefonrøret i hånden!!

Sig mig lige : «I har jo Jeres egen Nytår, Offerfest, Sukkerfest helligdage m.v. - I er da MUSLIMER??

Ja, ja blev der sagt : Men NU holder vi altså OGSÅ JUL den 31. december og derfor har f.eks. også alle banker, store virksomheder og de fleste offentlige kontorer lukket den 31 december og 1 januar ??

Jamen, jamen : I er da muslimer og har ingen juleaften og den 31. december er altså stadig IKKE juleaften ! I fejrer da for pokker heller ikke ikke kristne helligdage eller Yap Kippor, som i Israel ?

Nej, nej : men vi holder altså juleaften den 31 december!!

SÅ OPGAV JEG!!

Nå, herefter ville jeg så lige aflægge visit hos en af vore tyrkiske naboer og ønske «Godt Nytår» og da var jeg nær «grædefærdig», idet jeg på tyrkisk blev mødt velkommen med ordene : GLÆDELIG JUL!!

Endnu værre gik det da jeg kom ind i stuen og skulle have den obligatoriske RAKI : Stuen og hele huset var fuldstændigt plastret til med julenisser og nytår´s guilander etc. i et stort virvar!! Her opgav jeg, at skulle forklare dette med den 24 december igen!

Dette var lidt «julehygge» fra Tyrkiet! SMILEY!

Skribentmail: