BOLIG, KØB, SALG, BOLIGSALG, NYBYGGERI

Boligkøb i Tyrkiet står helt stille

Flag ARTIKEL 17-11-07 ~4 minutters læsning · 830 ord

Danskernes lyst til at købe ferieboliger i lande som Tyrkiet, Bulgarien, Kroatien og tilsvarende steder er på frysepunktet.

Det er især den stigende rente og de mere stille tider på det danske boligmarked, der har fået mange til at trække følehornene til sig.

Men en anden årsag er, at bankerne heller ikke er vilde for at låne penge ud til farlige investerniger i vilde boligprojekter på samme måde som før.

Brian Pedersen rådgiver danskere om boligkøb i Tyrkiet hos Ringkjøbing Landbobank, og han siger direkte, at salget »står meget stille«.

»Der bliver stort set ikke solgt noget som helst. Danskerne er blevet meget mere forsigtige, når det drjer sig om boligkøb i lidt mere fremmede lande. Der er helt klart tale om en betydelig afmatning,« siger Brian Pedersen.

Tyrkiet på nulpunktet

Direktør John Andersen fra Sun­shineworld, der sælger boliger til danskere i ti forskellige lande, er enig i Brian Pedersens udmelding:

»Salget af boliger i Tyrkiet er nede på nulpunktet. Det er ikke bare tyndt, det er gået helt i stå. Det samme gælder Bulgarien, og her er årsagen, at priserne er kommet for højt op. De ved godt, hvad de vil have for deres boliger i Bulgarien,« siger John Andersen.

Florida er billigere

Til gengæld skulle interessen for at købe boliger i USA være kraftigt stigende.

»Det skyldes den lave dollarkurs og de faldende boligpriser i Amerkia. Det er nu billigere at købe en bolig i Florida end i Tyrkiet eller Bulgarien. Kvadratmeterprisen er nede på omkring 10.000 kroner, og det er tilmed nemt at leje ud,« siger John Andersen.

Ejendomsmægler Jacob Christensen fra HomeCo i Alanya i Tyrkiet, der inden for de senere år har solgt 1.600 lejligheder og huse i Tyrkiet til danskere, og som dermed er markedsleder på dette område, mener også, at tiderne har ændret sig i Tyrkiet.

Taber penge på Tyrkiet

»Folk står ikke længere på nakken af hinandenfor at købe. For bare et par år siden købte folk fluks væk otte eller ti boliger påén gang på projektstadiet alene ud fra nogle tegninger og uden at tage herned. De købere er væk. Nu er kunderne meget mere seriøse. De undersøger markedet nøje og tager sig god tid. De køber, fordi de gerne vil bo her i området, og tror, at det måske kan blive en god forretning på længere sigt. Men investeringen er ikke længere det afgørende,« siger Jacob Christensen.

Han tilføjer, at de danskere, som har købt en feriebolig i Tyrkiet inden for de senere år, formentlig vil tabe penge på det, hvis de vil trække sig ud nu.

»Men det er ikke alle steder, priserne falder. Boliger med den helt rigtige beliggenhed stiger fortsat i pris. Samtidig åbner der i midten af 2008 en ny lufthavn i Alanya. En golfbane og lystbådehavn er også på vej. Det er altsammen noget, der kan være med til at trække boligpriserne i dette område op,« siger Jacob Christensen.

Bulgarien sat i bero

Direktør John Norden fra Nano Properties fortæller, at han har sat flere planlagte byggeprojekter i Bulgarien helt i bero.

»Projektsalg er jo afgået ved døden. Ikke bare i Danmark, men også andre steder. Samtidig er folk ikke længere parat til at betale det, der skal til, for at vi kan få dækket vores omkostninger. Køberne har ikke samme summer til at købe for som før.«

John Norden tilføjer, at alle faktorer for bare fåår siden pegede i den rigtige retning for boligsalget i Bulgarien.

»Nu er tiderne ændret. Det skyldes, at renten er steget i Danmark, at friværdifesten er slut, men også at bankerne er blevet lidt mere defensive og ikke længere vil låne penge ud til hvad som helst,« sigher John Norden.

Også i Spanien er tiderne ændret sig og det samme gælder flere andre steder. Advokat Peter Thykier fra Ret og Råd, der rådgiver danskere om boligkøb i Spanien, siger, at der »slet, slet ikke er gang i salget af boliger i Spanien på samme hektiske måde, som tilfældet var for et par år siden.«

»Priserne stiger heller ikke så kraftigt mere. Der er også mange steder, hvor man kan få pæne afslag i prisen og gøre en fornuftig handel,« siger Peter Thy­kier.

Det gælder i området op mod Alicante, men også i de mere traditionelle områder omkring eksempelvis Fuengirola.

De aktuelle planer om, at der skal betales dansk skat af danske pensioner, som tages med til Spanien, mener Peter Thykier kun har påvirket interessen for at købe bolig i Spanien i meget begrænset omfang.

»For de fleste køber bolig i Spanien for at bruge det som en feriebolig. Samtidig er der fortsat en masse muligheder for at slippe for at betale skat til Danmark. Det en lappeløsning, regeringen er ved at vedtage, som næppe hindrer danskere i at slippe for den danske skat,« siger Peter Thykier.

Han peger eksempelvis på, at en del danskere fortiden overvejer at købe bolig i Tanger i Marokko og skifte adresse hertil. Derved skulle de kunne slippe uden om enhver form for danske skatter.