VIRKSOMHED, ØKONOMI

Her sparer et gartneri 15 pct. på omkostningerne

Flag 26-07-13 ~Et minuts læsning · 174 ord

Det fynske tomatgartneri Alfred Pedersen og Søn har besluttet at investere DKK 120 mio. i en udvidelse af produktionsapparatet i Sverige i de kommende år. Forklaringen er, at produktionen i Danmark kun lige akkurat løber rundt, mens gartneriet har overskud på sine aktiviteter i Sverige.

Årsagen til de vidt forskellige økonomiske resultater i de to lande er ifølge adm. direktør Mads Ulrik Pedersen, at omkostningerne ligger 15 pct. lavere i Sverige. I Danmark skal firmaet betale en medarbejder DKK 128 i timen plus tillæg, mens lønnen i Sverige ligger cirka DKK 30 lavere. Dertil kommer, at gartneriet i Danmark skal betale cirka DKK 2 mio. om året i PSO-energiafgift, mens det ikke skal betale afgiften i Sverige.

Forskellen betyder, at gartneriet tjener DKK 8 mio. mere ved at producere tomater i Sverige end ved at gøre det i Danmark.

Gartnerier er meget afhængige af lønniveauet, og i Danmark er lønningerne steget meget, mens de har ligget mere stabilt i Sverige. Det er gået kraftigt ud over vores konkurrenceevne, siger Mads Ulrik Pedersen i artiklen.

Skribentmail: