VIRKSOMHED, JURA, REGLER, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Her kan landmændene gødske, som de vil

Flag 16-10-13 ~2 minutters læsning · 219 ord

Mens landmænd i Danmark er underlagt en række restriktioner for, hvor meget gødning de må bruge på deres marker, så er der frit slag for svenske landmænd. De skal blot kunne forklare, hvorfor de benytter den mængde gødnig, de nu en gang har valgt at bruge.

Den større frihed til landmænd i Sverige gør, at de er i stand til at dyrke langt mere korn på deres marker - og tilmed i bedre kvalitet - end deres kolleger i Danmark.

F.eks. betyder forskellen på reglerne i de to lande, at planteavler Torben Hansen fra Tågerup syd for Køge dyrker næsten et ton mindre korn om året på hver af sine 210 hektar jord, end han ville kunne på den anden side af Køge Bugt. Det ville give mig DKK 300.000 mere i kassen hvert år, siger Torben Hansen, der også er formand for Landsbrugsforeningen Gefion.

Hans vurdering støttes af en opgørelse fra Videncentret for Landbrug i Skejby ved Aarhus. Den viser, at de danske regler for gødskning har kostet de danske landmænd DKK 1,6 mia. de seneste fem år. Desuden betyder de danske regler, at Danmark er nødt til at importere en stor del af foderet til de danske landmænd. Proteinindholdet i det danske korn er simpelthen for lavt på grund af den lave gødskning, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: