POLITI, KRIMINALITET, STATISTIK

Stor efterspørgsel efter håndvåben og skudsikre veste

Flag 06-04-17 ~2 minutters læsning · 281 ord

Det seneste års bølge af mord gør Malmø til den by, som - i forhold til størrelsen - er hjemsted for mest vold med dødelig udgang i Skandinavien. I 2016 skete der 11 mord i byen, og i de knap to første måneder af 2017 lyder statistikken ifølge Sydsvenska Dagbladet på 12 skyderier og 3 drab.

Den nye virkelighed præger den dødsensfarlige by helt ned på gadeplan, hvor Balqis Lamis Khattab arbejder - men langt hen ad vejen forgæves - for at holde de unge fra kriminalitet. De unge er først og fremmest optaget af, hvor de kan anskaffe sig en skudsikker vest, altimens de kæmper for at skaffe et våben. Håndvåben er nemlig udsolgt, lyder beretningen fra den 24-årige kvinde.

Gerningsmændene er typisk unge fra de belastede områder omkring Rosengård, Fosie og Seved. Mordene relaterer sig til en hård kerne af cirka 200 kriminelle personer, fortæller Lars Förstell, der er pressetalsmand for politiet i Malmø. Han kan tilføje, at personer på helt ned til 16-17 år bærer håndvåben og skudsikker vest i Nordens «Chicago».

Det er dog ikke mafiaen, der er på spil, som hos «storebror» i USA. Det fastslår forfatteren Tobias Barkman, selv om han har skrevet en bog med titlen «Mafiakrig» om fænomenet. Ikke desto mindre argumenterer forfatteren for, at dødsvolden i Malmø er uorganiseret og tilfældig. Den begåes heller ikke af personer med rygmærker. Årsagen skal snarere findes i det magt-vakuum, som er opstået, fordi en række bandeledere flyttede fra Malmø i 2015, mener Tobias Barkman.

Til gengæld går det den gale vej. Og i 2017 har der indtil videre været «ekstremt meget vold» i Malmø, som forfatteren udtrykker det i artiklen.

Læs evt. mere på: http://24malmo.se/2017/02/20/nej-malmo-ar-inte-sveriges-chicago/

Skribentmail: