BOLIG, ØKONOMI, BOLIGEJENDOMME, BOLIGKØB

Svenske boliger står foran kæmpe prisboom

Flag ARTIKEL 30-09-06 ~5 minutters læsning · 968 ord

Boligpriserne i Sverige kan stå foran en større optur. Netop som priserne herhjemme ser ud til at toppe og måske endda falde, er udsigterne på den anden side af Øresund pludselig ekstremt gunstige.

Den nye borgerlige regering i Sverige har i hvert fald stillet både lavere boligskatter, lavere personskatter, og en fastfrysning af boligskatterne - efter dansk forbillede - i udsigt.

Nogenlunde samme cocktail satte herhjemme turbofart på boligpriserne, efter Anders Fogh Rasmussen trådte til som statsminister i 2001.

I forvejen halter boligpriserne i Malmø og andre dele af Sverige efter Danmark, så det er absolut en overvejelse værd lige nu at købe en lejlighed i Malmø, en fritidsbolig ved skærgårdskysten, eller måske endda en hel udlejningsejendom i Stockholm.

Dramatisk prisfest

Cheføkonom Annika Winsth fra Nordea Bank i Stockholm siger, at de forslag, som har været fremme i valgkampen, vil føre til en dramatisk prisfest på boligmarkedet i Sverige, hvis de vedtages i fuldt omfang.

»Men det altafgørende lige nu er, hvordan regeringen vil finansiere de lempelser i boligskatterne på 23 milliarder kroner, som er blevet stillet i udsigt. Det får vi først svar på den 16. oktober, når den nye regering fremlægger et budget. En mulighed er, at man øger skatten på gevinster ved salg fra 20 til 30 procent. En anden mulighed, som snakkes om, er at indføre en fast kommunal afgift på boliger på 2.800 kroner om året. Men selv ikke de to ting tilsammen kan finansiere de lempelser, der er tale om,« siger hun.

Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, mener også, at de økonomiske udspil, der er på vej i Sverige, udgør en kraftig stimulans for boligmarkedet.

»Ud over lavere boligskatter vil den nye regering også øge udbuddet af arbejdskraft og beskæftigelsen med et nyt jobfradrag. Det kan også have en positiv indflydelse på boligmarkedet. Samtidig kan den svenske krone blive styrket, hvis Riksbanken hæver renten. Så det kan godt se attraktivt ud at investere i svenske boliger lige nu,« siger Jes Asmussen.

derst attraktivt

Kommunikationskonsulent Henrik Hauthorn Jensen fra ejendomsmæglerkæden Home, siger, at prisen på boliger i Sverige allerede i dag er yderst attraktive for danskere.

»Men det er især unge og ældre, der køber bolig i Sverige. Børnefamilierne holder sig noget tilbage. Men sænker Sverige ejendomsskatterne, vil det helt sikkert øge danskernes lyst til at købe et hus eller en lejlighed i Sverige. Ejendomsskatter er en betydelig udgift for mange især omkring København, hvor man let kan ryge op på den høje sats på tre procent.«

Projektkoordinator Vilma Martines, der har ansvar for salg af svenske boliger hos ejendomsmægler Mette Lykken Bolig siger, at boligskatterne med sikkerhed falder i Sverige i de kommende år.

»Det er jo, hvad der er blevet lovet. Men det kommer nok ikke til at ske før tidligst i 2008. Den høje arbejdsløshed er det, som regeringen først vil sætte ind overfor. Det andet kommer senere.«

Vilma Martines siger også, at hun personligt ikke håber, at boligpriserne stiger ret meget mere.

»De er allerede steget meget kraftigt de senere år, så det er lige før vi håber de vil gå lidt ned. Visse steder snakkes der også om, at de er steget for meget. Men for danskere ser priserne stadigt billige ud, og det er da også danskere, som driver priserne op i Sydsverige,« siger hun.

Ingen grundskyld

Svenskerne betaler som herhjemme i dag én procent i en såkaldt »fastighetsskat,« hvilket svarer til den danske ejendomsværdiskat.

De har derimod ingen grundskyld som herhjemme. Fastighedsskatten beregnes som én procent af en offentlig vurdering, der mindst skal være på 75 procent af markedsprisen. Men denne skat vil den nye regering afvikle over fire år.

»Hvor meget det kan sende boligpriserne op, hvis der ikke kommer nye og andre skatter på boligejerne, er svært at sige. For Rigsbanken har nemlig sagt, at de vil hæve renten, hvis dette gennemføres,« siger Annika Winsth.

Den svenske Riksbank skal således sørge for at opretholde finansiel stabilitet i Sverige, og hvis de svenske boligpriser løber løbsk, og lånelysten eksploderer, kan det true stabiliteten. Derfor kan de blive presses til at hæve renten, hvilket vil bremse boligprisernes optur, og måske endda få dem til at falde, eftersom 40 procent af alle svenske boliglån i dag er med variable renter.

Men en højere rente vil så også styrke den svenske krone, og derfor kan der være udsigt til en valutagevinst, hvis man som dansker investerer i svenske boliger. Så samlet ligner en investering i svenske ejendomme lige nu en ret sikker investering, der kan give stor gevinst, hvis den nye regering ellers holder, hvad den har lovet, og der ikke sker helt uventede ting.

Sådan sparer du

  • En typisk dansk familie kan spare op mod 12.000 kroner om måneden ved at flytte til Sverige. Det viser en analyse udarbejdet af månedsmagasinet Penge & Privatøkonomi.

  • Med et hus på 230 kvadratmeter sparer man 97.200 kroner om året Sverige.

  • To biler er 26.400 kroner billigere at holde i drift om året i Sverige end i Danmark.

  • Pasning af børn i vuggestuer og børnehaver er også betydeligt billigere i Sverige. Han man tre børn, kan der spares 16.000 kroner om året på den konto.

  • Også elektricitet, vand, brænde, grund- og ejendomsskatter er betydeligt lavere i Sverige.

  • 15.000 danskere menes da også at have bosat sig i Skåne, og fortsætter udflytningen i samme tempo fremover, vil tallet i 2010 være oppe på 25.000.

  • Tre ud af fire udvandrere til Skåne beholder deres job i Danmark.

  • En fjerdel af alle de danskere, der er flyttet til Skåne, er så glade for deres nye liv, at de regner med at blive der resten af deres liv.

  • 40 procent af udflytterne oplever dog, at det er svært at svært at få nye venner i Sverige og vanskeligt at holde kontakten ved lige med den danske familie- og vennekreds, viser en undersøgelse fra Øresundsbro konsortiet.