BOLIG, STATISTIK, BOLIGSALG, FERIEBOLIGER, LEJLIGHEDER, VILLAER

Tusindvis af tomme boliger - og intet salg

Flag 20-12-08 ~2 minutters læsning · 254 ord

Den spanske solkyst præges netop nu af stribevis af tusindvis af tomme boliger samt en skov af «til salg»-skilte og efterladte reklamesøjler fra byggefirmer, der er gået konkurs. Sådan så det billede ud, som blev tegnet i et indslag i udsendelsen Horison om den internationale finanskrise og dens konsekvenser.

Reportagen viste bl.a. et nybygget kompleks, som stod helt tomt og så meget spøgelsesagtigt ud. Meget sigende var der ingen personnavne på de mange postkasser i byggeriet. I stedet bar de alle postkassefirmaets navn, og alle var tomme.

Foreløbige tal viser ifølge indslaget, at salget af boliger til udlændinge er faldet med 50 pct. i forhold til sidste år i sydspanien.

Salget af boliger på solkysten er nærmest gået i stå, fordi de interesserede købere holder igen, fortalte ejendomsmægler Bodil Schou Andersen, fra A & A Estates.

Modtrækket er kraftige rabatter. Således kunne salgschef Isabella Wyschka fortælle, at hendes ejendomsmæglerfirma, Realia, p.t. slår 20-25 pct. af priserne på de boliger, som de har til salg. Ja, nogle gange endnu mere, hvis kunden vil slå hurtigt til.

Men boligkøberne har fået sværere ved at låne, og det trækker også salget af boliger ned.

Vi kikker nøjere på kunden end før, og vi overbelåner ikke mere. Vi finansierer højst 70 pct. afboligens værdi til ikke-residenter og 80 pct. til spanire og residenter. Før belånte bankerne helt op til 95 pct. af ejendomsværdien. Ja, nogle banker nåede op over 100 pct. Den slags lån ser vi ikke mere, fortalte Karin Helena Wrambad, bankdirektør i Cajamar, Fuengirola, i indslaget.

Skribentmail: