BOLIG, ØKONOMI, EJENDOMME

Boligboblen & tilhørende dommedags-profetier...

Flag 31-10-06 ~2 minutters læsning · 345 ord

Det er egentlig sjovt at høre alle de såkaldte «eksperter» udtale sig om det Spanske boligmarked, især når konkluderer ud fra delvist facts, og delvist fiktion.

Det Spanske marked oplever pt. en mindre udfladning i priserne, hovedsagligt på ejendomme der ikke er kystnære. Lignende udfladning var Spanien igennem i begyndelsen af 90’erne, men det er vist ikke den store hemmelighed at dem der købte ejendom dengang, absolut ikke har lavet den dårligste investering!.

Der vil altid være udsving i et bolig marked, se bare det Danske, men modsat «nye» lande som Tyrkiet og Bulgarien, så vil der altid være søgning på Spanien pga klimaet, der jo som bekendt er mildt året rundt.

Angående stigningen på 15% i påbegyndt byggeri, så skal man nok også lige have med at ca 75% af ejendommene er solgt «Off-Plan» inden byggeriet påbegyndes, resten bliver som regel solgt inden byggeriet er færdigt, som et billigere alternativ til brugt ejendom.

Det er korrekt at renten går op og at de Spanske banker er lidt mere tilbageholdende med at låne penge ud, men det skyldes en beslutning fra den Spanske National bank efter aftale med den Europæiske Central Bank. Sidstnævnte ønskede at bremse den Spanske økonomi lidt da de var bange for en overophedning.

Den gennemsnitlige indkomst i Spanien er, efter statistikkerne, faldende, men forbruget er til gengæld stigende i områder hvor der bor mange udlændinge. Nu kan man jo altid få en statistik til at vise det man vil, men prøv at «rense» statistikkerne for tilflyttere fra NordEuropa, så ser billedet ganske anderledes ud. En tilflytter der er fastboende og pensionist trækker ned i Spansk indkomst, og trækker op i forbruget til gengæld…

I hverdagen oplever vi at søgningen på Spanien fortsat er stor, og der er ingen udsigt til at det aftager forløbig. Man bør samtidig tænke på at ejendomme i Spanien har en stor potentiel kundebase, idet at mange NordEuropæere ønsker at flytte til varmere himmelstrøg, men til et land hvor det er varmt året rundt, og til et land hvor der samtidig er en Europæisk tankegang og kultur.

Skribentmail:

Mere info: http://www.euroland-spain.com