Hele den nyere historie om danskernes køb af boliger i udlandet begynder i virkeligheden i Sydspanien. I en sådan grad, at C.V. Jørgensen for 28 år siden fik lyst til at lægge de danske udvandrere for had med sangen «Costa del Sol (En inciterende flamenco)».
Siden har sangen i øvrigt fået det blå stempel, efter at de danske kultur-pinger valgte at give pladen med sangen en plads i Kulturministeriets kulturkanon.
Hver fjerde foretrækker Spanien
Der skal dog mere end en politisk korrekt sang – fremført med en blanding af vrissen og vrængen i stemmen – til at stoppe den danske udlængsel. Dette dokumenteres vel bedst af, at Sydspanien nu er hjemsted for godt 30.000 danskere.
Men også i Danmark – hos dem der ikke er udvandret (endnu) – har Spanien formået at holde sin stjerne højt gennem årtier. Trods smædesangen.
Det blev for første gang dokumenteret, da Epinion i 2005 lavede en rundspørge om danskernes udlængsel. Den viste nemlig, at hver femte voksne dansker drømte om at bo i udlandet. Det svarer til 800.000 danskere, hvis man fører tendensen over på hele befolkningen.
Hos «drømmerne» svarede 25 pct., at de helst ville købe en bolig i Spanien, hvis deres udlandsdrøm skulle føres ud i livet. Det gav en sikker førsteplads foran Frankrig med 16 pct. og Tyrkiet med 9 pct.
Turbulente år
Nærmest lige siden har det været nogle turbulente år for danskere med lyst til at købe bolig i udlandet.
Den har stået på Muhammed-krise, og samtidig er priserne på boliger i en række lande stagneret eller ligefrem faldet - med hvad det giver af ekstra spekulationer forud for et køb.
I Spanien er mange års kraftige prisstigninger på boliger nu afløst af stagnerende eller i visse områder ligefrem faldende priser. Enkelte steder sælges nybyggede boliger endda til kostprisen.
Det behøver dog ikke afskrække interesserede danskere. Måske endda tværtimod, fordi det dermed bliver muligt for flere at få en fod indenfor på det spanske boligmarked.
Folkepensionister skal betale mere i skat
Endelig bidrager de danske politikere til «festen» ved at true med opsigelse af dobbeltbeskatningsaftalerne med Spanien og Frankrig. Samtidig har Folketinget fjernet muligheden for, at danske pensionister kan flytte til Spanien og få beskattet deres folkepension til spansk takst.
Læs evt. mere om alt dette i Udvandrerne.dk’s bolig-forum bolig-forum.
Lovændringen betyder ifølge Bent Krone, der er formand for Redan España, at danskere i Spanien pludselig skal til at betale dansk skat på 40 pct., hvor de i øjeblikket kan nøjes med den spanske skatteprocent på 15. Dermed vil det ikke længere være muligt for danske ægtepar, der til sammen har ca. 200.000 DKK om året i dansk folkepension, at klare sig i Spanien.
Læs evt. selv hans vurdering.
Stadig på toppen af podiet
Trods alt dette formår Spanien at fastholde positionen som danskernes absolutte bolig-darling.
En rundspørge blandt 300 besøgende på messen «Bolig i udlandet» i november 2007 viser nemlig, at danskernes smag for boliger i udlandet stort set ikke har ændret sig siden undersøgelsen fra Epinion i 2005.
Spanien indtager stadig en førsteplads på listen over, hvor danskerne foretrækker at købe bolig i udlandet. Og Frankrig kommer fortsat ind som nummer to, mens Tyrkiet har fået selskab af Thailand på tredjepladsen.