VIRKSOMHED, ØKONOMI, GRUNDE, JORD, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Jord med 80 og 90 pct. rabat

Flag 01-12-09 ~2 minutters læsning · 287 ord

Flere hundrede danskere har investeret i rumænsk jord. To af dem er landmand Bo Hansen og sønnen Henrik Hansen, som for to år siden købte deres første jord i Rumænien. De investerede i 2500 hektar jord i nærheden af Botosani i Moldavien. Pris: DKK 50 mio. I Danmark ville det samme landbrugsareal ifølge indslaget have kostet det femdobbelte.

Den danske virksomhed FirstFarms har ligeledes investeret i landbrugsjord i Rumænien. Det er blevet til opkøb af 7200 hektar tre forskellige steder i landet. Her løber investeringen op i DKK 110 mio. for et areal, der ifølge direktøren, Kim Stokholm, ville have kostet det ti-dobbelte - eller cirka en mia. kr. - i Danmark.

Prisen på den rumænske jord stiger dog ikke så meget, som Bo Hansen havde forventet. Derfor skal der ydes en indsats for at gøre deres malkebesætning og øvrige bedrift rentabel.

Alligevel køber far og søn stadig små lodder op hos private i det område, de har valgt at investere i. Og Henrik Hansen forventer, at deres jordareal vil være fordoblet inden for de næste fem år.

Far og søn skiftes til at passe deres nye bedrift, og de er nu oppe på at beskæftige 15 fuldtidsmedarbejdere i det rumænske.

Borgmesteren i området er meget tilfreds med Bo og Henrik Hansens virksomhed. De skaber aktivitet, og de kan jo trods alt ikke slæbe jorden med til Danmark, som han udtrykker det. I den rumænske befolkning er der ifølge indslaget en tilsvarende positiv holdning til, at udlændinge opkøber jord i landet.Generelt er der en positiv

Trods jordkøbene ligger store dele af Rumæniens jord fortsat ubrugt hen. Samtidig er der stor mangel på fødevarer. Balkan-landet må importere op mod 70 pct. af sine fødevarer for at mætte befolkningen.

Skribentmail: