GENERELLE, FORHOLD, ØKONOMI

Hver anden er udvandret til USA

Flag 24-12-12 ~2 minutters læsning · 323 ord

Den økonomiske krise har bidt sig så hårdt fast, at halvdelen af befolkningen på den caribiske ø Puerto Rico er udvandret til USA. Øens emigranter sætter allerede et tydeligt præg på New York og andre amerikanske storbyer. En stor del af emigranterne er unge, som tager flugten væk fra arbejdsløshed, kriminalitet og håbløshed.

Puerto Ricos 3,6 mio. indbyggere har så sent som den 6-11-12 sagt ja ved en folkeafstemning til at blive en del af USA, men indtil videre er øen blot en såkaldt u-integreret del af USA.

Og måske USA heller ikke ligefrem har travlt med at optage øen som den 51. stat. USA pumper i forvejen USD 20 mia. om året i øens socialvæsen. Og lige lidt hjælper det. Snarere tværtimod.

Lønnen på Puerto Rico er langt mindre end i USA, men de sociale overførsler beregnes efter amerikansk takst. Dermed går socialhjælpen reelt hen og ødelægger mere, end den hjælper.

Folk kan få så mange penge fra det offentlige, at de bliver dovne. F.eks. er der ikke længere nogen, der gider arbejde i landbruget. Det ødelægger vores økonomi, fortæller Angel Ortiz, der er studerende ved University of Puerto Rico.

Resultatet er et land, hvor skaffedyrene er i mindretal. Selv om den officielle ledighed «kun» er 15 pct., vurderer Ruben Nacario, professor ved University of Puerto Rico, 61 pct. af de arbejdsdygtige står uden arbejde på øen.

Trods de massive tilskud fra fastlands-USA, formår styret på Puerto Rico hvert år at komme ud med store budgetunderskud. Lige nu er øens gæld nået op på USD 67 mia. Dermed er øen ti gange mere forgældet end Hawaii, som er den mest forgældede af de 50 amerikanske stater. Desuden er øens to store pensionskasser ved at løbe tør for penge.

I halen på krisen følger også stigende kriminalitet. Narkokarteller fra Columbia har holdt deres indtog, og deres indtog yder et stor bidrag til mordstatistikken, som ifølge artiklen nåede op på 1136 personer i 2011.

Skribentmail: