VIRKSOMHED, ØKONOMI, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Østeuropa er den nye guldkalv

Flag 24-05-13 ~Et minuts læsning · 189 ord

Danske landmænd scorer milliarder i Østeuropa. Alene de seneste fem år har de seks førende danske landbrugsaktieselskaber trukket et overskud på over DKK 1 mia. efter skat op af den østeropæiske muld.

Overskuddet er det største nogensinde, og det hentes hjem fra store landbrugsbedrifter i Polen, hvor det største af selskaberne, Polen Invest A/S alene tegner sig for et overskud på knap DKK 500 mio. De øvrige bidrag til landmændenes bundlinie kommer fra Rusland, Litauen, Ukraine og Slovakiet.

Berlingske Research har gravet i farmens regnskaber og kommer frem til, at de seks selskaber har været i stand til at forøge deres omsætning fra 2008 til 2012 med mellem 60 og 500 pct.

De danske landbrugsbedrifter i Østeuropa producerer især svinekød. Specielt i Polen, Rusland og Ukraine, hvor der er mangel på området. Bl.a. produerer Rusland lige nu kun 70 pct. af det svinekød, som russerne efterspørger.

Det går så godt for de danske landbrug i Østeuropa, fordi danske landmænd er de mest effektive og miljøvenlige i verden. Konkurrenterne er kun mellem 50 og 80 pct. så effektive, siger Tom Axelgaard, der er direktør for bl.a. Polen Invest, ifølge artiklen.

Skribentmail:

Mere info: http://www.business.dk/foedevarer/dansk-landbrug-hoester-guld-i-oesteuropa